Política 05/08/2019

El PP reclama a Sánchez que faci un pas al costat

Teodoro García Egea demana al dirigent socialista que deixi pas a un nom que sí que sumi majories

Germán Aranda
4 min
El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ahir en roda de premsa.

MadridTot va començar diumenge al Palau de Miravent, entre somriures i arbres sota el sol de Palma, davant les càmeres en la tradicional sessió fotogràfica estiuenca de la família reial, amb una frase senzilla del rei Felip VI: “El millor és trobar una solució abans d’anar a eleccions”. Una frase que tots els partits van córrer a reinterpretar segons els seus interessos. El més imaginatiu, el número dos del PP, Teodoro García Egea, que va utilitzar el comentari del rei com a punt de partida per demanar un pas enrere a Pedro Sánchez: “Estic d’acord amb el rei. Ha dit el que molts espanyols pensem. El problema és, com sempre, Sánchez, que no aconsegueix aglutinar una majoria i és el principal element de bloqueig de la política espanyola”. Per això García Egea va instar per primer cop el dirigent socialista a “deixar pas a una altra candidatura” i va plantejar, fins i tot, la possibilitat d’un govern de PP i Cs gràcies a l’abstenció dels socialistes i altres partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d’assegurar que Sánchez és “l’única persona de la qual no es refien ni els qui el van fer president”, García Egea va obrir la porta a un altre candidat socialista que pogués obtenir el suport de la cambra. Una possibilitat que seria coherent amb la intensa batalla dels tres partits de la dreta contra el que han batejat com a sanchisme. L’eix argumental del secretari d’organització popular per demanar un pla B és que considera Sánchez “l’element de bloqueig” del govern espanyol. Més que buscar una presidència del seu líder, Pablo Casado (opció remota amb els resultats electorals a la mà), el PP intenta capgirar el relat de Sánchez, que culpa la resta de partits de no haver fet prosperar la investidura.

Ciutadans no ho veu

Tanmateix, el dirigent popular va contraposar la dificultat de Sánchez per trobar suports amb la capacitat del PP per teixir aliances a les comunitats autònomes. Per a García Egea, el millor “exemple” de la capacitat de pactar dels populars són els acords programàtics amb Vox i de coalició amb Ciutadans, que han servit per formar govern a Andalusia, Múrcia, la Comunitat de Madrid i diversos municipis, malgrat que per arribar-hi hagin hagut d’incorporar alguns dels aspectes més polèmics de l’agenda de la ultradreta. A Ciutadans, però, ningú va apuntar-se ahir a l’ofensiva llançada pels populars, i fonts del partit taronja descartaven qualsevol alternativa a Sánchez assegurant que acabarà pactant segur amb Pablo Iglesias: “Només cal que es posin d’acord amb els ministeris, la resta són ganes de distreure”. Més dura va ser la resposta des del PSOE. El secretari d’organització i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va qualificar la proposta de García Egea d’“acudit del dia”.

Ábalos feia aquestes valoracions des de València hores després de la segona jornada de consultes del PSOE amb les entitats socials, amb qui intenta pactar un programa progressista que pugui convèncer Unides Podem que la via portuguesa -donar suport extern a un govern en solitari del PSOE- també pot garantir que es compleixin els seus objectius. Ahir era el torn de les entitats ecologistes, que van voler fer una advertència a Sánchez: les trobades no serviran “per legitimar relats contra cap adversari polític”, en paraules de Samuel Martín-Sosa, portaveu d’Ecologistes en Acció, després de la trobada amb Sánchez i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Ni donem suport ni deixem de donar suport a models de govern, siguin de coalició o programàtics”, va alertar l’activista.

El president espanyol en funcions, tanmateix, no els va demanar aquest posicionament, segons va asseverar Asunción Ruiz, portaveu de les cinc entitats que van participar en la trobada matinal. “Ens ha demanat només quines eren les matèries més importants per a nosaltres, en cap moment per a la formació de govern. Potser perquè ja ens coneix i som apartidistes”. L’activista, directora de SEO Birdlife, no va voler valorar si el PSOE està intentant utilitzar les entitats per pressionar políticament Unides Podem. “No sé si ens instrumentalitza, però quan ens atenen ens donen més veu i més importància”, va dir.

Ritmes diferents

Des del govern espanyol, la ministra Teresa Ribera reconeixia una gran coincidència amb els ecologistes, però remarcava també que “la diferència més significativa és en la intensitat i en els ritmes”. “Les organitzacions ecologistes demanen més i més ràpid, i això esperona el govern. L’emergència climàtica requereix accions transversals, però no podem anar al ritme que ens agradaria”, va admetre Ribera. Pel que fa a la investidura, va insistir que “és important que aquest país tingui un govern estable”. Després que ahir els ecologistes demanessin polítiques més dràstiques per reduir les emissions o per obrir el govern a la participació ciutadana, avui serà el torn de representants d’associacions educatives i contra la despoblació rural, que traslladaran les seves propostes a Pedro Sánchez i els seus ministres.

Errejón defensa l’oferta a Podem

El líder de Més Madrid i ex número dos de Podem, Íñigo Errejón, està convençut que ell sí que hauria acceptat l’última oferta que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer a Unides Podem per a la investidura i que consistia en tres ministeris i una vicepresidència. En una entrevista a El País, Errejón va respondre amb un breu i rotund “sí” a la pregunta de si la formació lila hauria d’haver acceptat les condicions que posaven els socialistes, i va demanar “mirada llarga” als polítics a l’hora de negociar.

stats