Política 25/05/2012

El PP considera que entre 100 i 200 etarres s'acollirien a la reinserció

Els populars consideren prioritari intentar dividir el col·lectiu per "debilitar encara més" l'organització

Efe
2 min

MadridEl PP calcula que entre 100 i 200 presos d'ETA estarien en disposició d'acollir-se al pla de reinserció dissenyat pel ministre d'Interior, segons fonts del partit. Aquests presos, d'un total de 500 que són a les presons espanyoles, estan "cremats i fins al capdamunt d'aguantar", amb la qual cosa aquestes mateixes fonts subratllen que és prioritari intentar dividir aquest col·lectiu com a estratègia per "debilitar encara més la banda terrorista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars han recordat que el pla de reinserció elaborat pel ministeri de l'Interior no suposa una cessió ni un canvi en la política antiterrorista. Es tracta d'utilitzar, asseguren, mesures intel·ligents que permetin fer més passes efectives per acabar amb ETA actuant en un col·lectiu bàsic per a la direcció de l'organització terrorista com és el dels reclusos.

Les mateixes fonts asseguren que amb aquest pla l'anomenada "via Nanclares" ha desaparegut. Una via que han qualificat "d'etèria" i de la qual no es coneixien ni els procediments per aplicar ni els límits, a més que es presta a l'arbitrarietat.

En canvi, segons el PP, el pla de reinserció d'Interior fixa amb claredat les quatre condicions per acollir-s'hi: petició de perdó, reconeixement del dany causat, reparació del mateix i col·laboració amb la Justícia.

Això no significa, insisteixen, que pel simple fet d'acollir-se al pla aquests 100 o 200 reclusos surtin automàticament al carrer, sinó que seguiran complint les seves condemnes encara que puguin percebre beneficis penitenciaris.

Les mateixes fonts admeten que aquest "pla podria haver-se cuinat una mica més" amb les víctimes del terrorisme i els mitjans de comunicació abans de fer-lo públic, però rebutgen les acusacions per part de les víctimes d'haver emprès una política de debilitat amb els presos de ETA.

"Ens estem reunint amb elles perquè ens entenguin" i comprenguin que el posicionament del Partit Popular no ha canviat, ja que continua sent aconseguir la derrota definitiva de l'organització.

Fins i tot reconeixent que "la dispersió va ser útil" i segueix sent útil, si el govern estima que "acostant 40 presos es fa més mal a l'organització terrorista" que mantenint-los allunyats, doncs ben "fet està", conclouen.

stats