Política 02/06/2019

El PP pressiona el PSC per evitar perdre alcaldies

Els conservadors demanen als socialistes que se sumin al cordó sanitari als independentistes

Mireia Esteve
2 min
L’alcaldable del PP a Badalona, Xavier García Albiol.

BarcelonaEl PP ha guanyat les eleccions en quatre municipis catalans, però només en un té l’alcaldia assegurada: Pontons. Un pacte d’esquerres amenaça amb tornar a arrabassar el tron a Xavier García Albiol a Badalona i a Manuel Reyes a Castelldefels -i aquest cop també li podria passar a Dante Pérez a Gimenells-. Per evitar-ho, els populars s’han proposat pressionar el PSC perquè se sumi al cordó sanitari als independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Volem pactes entre partits constitucionalistes”, afirmen des de la direcció popular. De fet, aquesta petició és la que els conservadors volen traslladar a la cúpula socialista en una reunió prevista per a aquesta setmana. Els populars saben que el PSC té la clau de dues alcaldies -Badalona i Castelldefels- que si les recuperessin els donarien oxigen per sobreviure a la greu crisi que travessen. De moment, el socialista Álex Pastor es resisteix a cedir els vots a Xavier García Albiol. I a Castelldefels Manuel Reyes tem que es repeteixi el pacte entre forces d’esquerres que el va desbancar de l’alcaldia fa quatre anys. Reyes, però, té l’esperança que aquesta vegada la conjuntura nacional pesi i l’acord entre comuns, PSC i ERC no es pugui reeditar.

Posar a prova els socialistes

“Haurem de veure si el PSC és capaç de donar suport als partits independentistes”, avisa un dirigent popular. De fet, els conservadors volen fer servir aquestes negociacions postelectorals per posar a prova els socialistes. A Barcelona, per exemple, l’objectiu de Josep Bou és que el socialista Jaume Collboni mogui fitxa i lideri un pacte entre partits constitucionalistes. El PP, de fet, estaria disposat a acceptar un acord que inclogués BComú. Qualsevol pacte del PSC amb una formació independentista servirà als populars per fer vàlida la tesi dels “pactes secrets” entre aquests dos espais i erigir-se com l’única alternativa constitucionalista que és capaç d’aïllar, a tots els municipis, els partits independentistes.

stats