Política 29/02/2016

El PP farà “concessions” per provar una gran coalició

Laia Vicens
2 min
María Dolores de Cospedal i Cristina Cifuentes van participar ahir en un acte a Alcorcón.

BarcelonaEl desenllaç de les negociacions per a la investidura a Catalunya -amb el pas al costat d’Artur Mas en l’últim sospir- sobrevola les converses a Madrid. Ara bé, el PP ja ha avisat en diverses ocasions que encara que el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no ha rebut els suports necessaris per ser investit president -com també li passava a Mas-, no té cap intenció de plegar. Ahir la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va tornar a insistir en aquest missatge i, en clau interna, va avisar els que qüestionen el lideratge de Rajoy que “en temps de tribulació no convé fer mudança”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, per molt que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, fracassi en el seu intent de formar govern -amb tota probabilitat aquesta setmana no serà investit ni a la primera ni a la segona oportunitat-, els populars ho tornaran a intentar amb Mariano Rajoy de candidat. La idea dels populars és recuperar el projecte de la “gran coalició” amb el PSOE i Ciutadans i amb Rajoy de president. Mantenir-lo de candidat serà una de les línies vermelles que podria plantejar el PP, que ahir, malgrat tot, va admetre que caldrà fer “concessions” per poder assolir un pacte d’investidura i governabilitat si es volen evitar noves eleccions. Així ho va manifestar Cospedal.

Més enllà de tancar files amb Rajoy, la número dos del partit va dir que el PP tampoc té cap intenció de cedir en res que sigui “absolutament substancial per garantir el futur d’Espanya”.

Un referèndum “encobert”

En aquest punt, Cospedal va carregar contra l’acord entre PSOE i Ciutadans. Primer, perquè “no serveix per a res”, ja que no és suficient per investir Sánchez, per governar ni per començar la legislatura. I segon, perquè va alertar que el pacte no defensa amb claredat la unitat d’Espanya i “encobreix” la convocatòria d’un referèndum a Catalunya. El president de Ciutadans, Albert Rivera, va sortir al pas i, via Twitter, va acusar Cospedal de mentir “a la desesperada”. Per enterrar qualsevol ombra de dubte, Rivera va adjuntar el fragment de l’acord en què manifesten el seu “permanent i inequívoc compromís amb la unitat i integritat d’Espanya i la defensa de l’ordre constitucional”.

El PP també va disparar ahir contra Podem, a qui el PSOE i Ciutadans també han sondejat per unir-se a l’acord i facilitar que Sánchez sigui president. Cospedal va reivindicar que el seu partit va néixer “des de baix”, mentre que, en una al·lusió a la formació de Pablo Iglesias, n’hi ha que es dissenyen des dels despatxos. Ara bé, la crítica més punyent cap a Podem va arribar per part de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Crítiques a Podem

Des del mateix acte que Cospedal -una reunió amb militants en un bar d’Alcorcón-, Cifuentes va assegurar que “la nova política és el pitjor del pitjor de la casta perquè només es mou per l’afany de poder”. I és que Cifuentes va retreure als de Pablo Iglesias que per tancar un pacte amb el PSOE no parlin d’aturar desnonaments o impulsar polítiques socials sinó que els requisits siguin “un continu repartiment de càrrecs”. Retraient que Iglesias demanés ser vicepresident si el PSOE volia el seu suport, la dirigent popular va burxar en el fet que Podem “només busqui poder”.

stats