Política 29/05/2018

El PP qüestiona ara les sentències judicials: "És que els jutges són infal·libles?"

Cospedal trenca la crida a respectar les decisions dels tribunals que ha anat pregonant el partit

Xavi Tedó
3 min
El PP qüestiona ara les sentències judicials: "És que els jutges són infal·libles?"

Barcelona"És que els jutges són infal·libles?" Amb aquesta pregunta la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha qüestionat avui el paper dels magistrats en la sentència del cas Gürtel, que ha validat l’existència d’una caixa B del PP. Ho ha fet durant la seva compareixença a la comissió d'investigació sobre el finançament il·legal del PP al Congrés. La dirigent popular ha titllat de “molt poc jurídic i molt tendenciós” l’argument de la sentència que posa en dubte la credibilitat del president espanyol, Mariano Rajoy, com a part implicada. En aquest sentit, ha lamentat que el tribunal hagi recorregut a aquest argument subjectiu per "desqualificar" la prova testifical de Rajoy. "No em sembla normal que en un país democràtic pugui passar això en una sentència", ha afegit Cospedal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una crítica sense concessions al poder judicial que contrasta amb la crida a respectar les decisions dels tribunals que ha anat pregonant el PP en els últims temps. La mateixa Cospedal, quan ja era secretària general de la formació conservadora, a tall d’exemple, va rebatre les declaracions que va fer una portaveu del CGPJ, que va dir que no tots els imputats són iguals, en referència a Iñaki Urdangarín. "Crec que aquí el més sensat és respectar les decisions que es van prenent als tribunals i amb cada cas concret i cada supòsit concret, perquè si entréssim a opinar sobre cada decisió de l'àmbit judicial que hi ha damunt la taula no acabaríem", va manifestar en una entrevista a TVE l’1 de març del 2016. Llavors, Cospedal també donava suport a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitar al jutge Baltasar Garzón: "Cal respectar la decisió del tribunal perquè tots estem sotmesos a l'imperi de la llei, siguem qui siguem i estiguem exercint el lloc que estiguem exercint", va anotar.

Un respecte que van exhibir amb la decisió de la jutgessa Carmen Lamela d’enviar a la presó el vicepresident Oriol Junqueras i set consellers de la Generalitat citats a declarar a l’Audiència Nacional el passat 2 de novembre. El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, va mostrar el seu respecte per l’actuació de la jutgessa. "Respecte a les decisions judicials i a l’ordenament jurídic, que hem de complir tots", va manifestar el dirigent popular, que a Twitter ja havia assenyalat que són els jutges els que "determinaran la responsabilitat penal del separatisme".

Un 'fair play' que han demostrat fins i tot amb els últims revessos de la justícia europea a l'extradició dels dirigents independentistes exiliats. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va expressar el seu respecte per totes les decisions judicials, tant espanyoles com alemanyes, després que el tribunal de Schleswig-Holstein descartés el delicte de rebel·lió en la petició d'extradició del president i el deixés en llibertat sota fiança a l'abril. "Sempre he dit i reitero ara que les decisions judicials es compleixen i s'acaten, perquè és l'estat de dret i l'imperi de la llei", va sentenciar el president espanyol.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, també va mostrar el seu "màxim respecte" per les decisions dels jutges de Bèlgica, inclosa la de deixar en llibertat amb mesures cautelars l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i els quatre consellers que es van exiliar amb ell a Brussel·les. "Per part del govern [espanyol], i atès que estem parlant d'un sistema tan democràtic com l'espanyol, màxim respecte a les decisions dels jutges a Espanya, a Bèlgica i a tots els estats que respectem la separació de poders i la independència judicial", va assenyalar en arribar a un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press només quatre dies més tard.

Santamaría també va instar a respectar les decisions judicials després que el TC s'oposés a deixar en llibertat Jordi Sánchez i que el jutge del Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa contra el Procés, acordés no pronunciar-se fins al dilluns 12 de març, el mateix dia en què el president del Parlament, Roger Torrent, havia convocat un ple per investir l'expresident de l'ANC. La vicepresidenta va sentenciar que "tots" han de ser "molt respectuosos" amb les decisions judicials i que "ningú" es pot prendre "la justícia pel seu compte" perquè això diria "molt poc de la qualitat dels seus comportaments democràtics".

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, tampoc s’escapa de l’hemeroteca. Abans de la compareixença al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de l’expresident Artur Mas i de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N, Millo va opinar que, "de la mateixa manera que tots hem de respectar la presumpció d'innocència, també hem de respectar la independència del poder judicial i la imparcialitat de les seves resolucions". El dirigent popular va afirmar que "tothom ha de tenir confiança que es compleix l'estat de dret i que les persones que s'estan defensant ho fan d'acord amb aquest estat de dret".

stats