LA GOVERNABILITAT
Política 03/05/2012

El PP busca rebaixar la tensió amb CiU pels impagaments

Després de l'escalada de tensió, el PP intentarà avui llimar asprors amb CiU en la comissió de seguiment dels pressupostos. Tot, dos dies abans d'un congrés en què el PP busca l'enèsim gir catalanista.

Sara González
2 min
01. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el portaveu del PP, Enric Millo, el dia de l'aprovació dels comptes. 02. El nou logo del PP.

BARCELONA.L'anomenen comissió de seguiment, però tindrà caràcter de gabinet de crisi. El PP i CiU es trobaran avui cara a cara en el moment de més distanciament de la legislatura per revisar la seva relació i el grau de compliment dels acords forjats. Els populars, que feia tres mesos que exigien la trobada, s'esmerçaran a reconduir la situació i no perdre el seu lloc privilegiat com a soci preferent del Govern, ja que temen quedar desplaçats per una entesa d'Artur Mas amb ERC gràcies a la reivindicació del pacte fiscal. Però tot apunta que, malgrat el gir catalanista capitanejat per Alícia Sánchez-Camacho, el Govern seguirà lluny del PP si l'Estat no paga els seus deutes amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP, que ja ha dit per activa i per passiva que no abonarà els 211 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut, sap que té un problema amb Catalunya. Ho demostra que la mateixa Camacho implorés la setmana passada un gest a Mariano Rajoy. Precisament avui, que CiU i PP posaran les seves discrepàncies sobre la taula, el president espanyol serà a Catalunya per assistir a un sopar amb membres del Banc Central Europeu. Tot i això, fonts del Govern asseguren que Rajoy no aprofitarà el viatge per reunir-se amb el president de la Generalitat.

Vincle permanent amb el Govern

A més d'intentar llimar les asprors creades des que CiU va fixar al seu congrés l'estat propi com a horitzó, el PP de Catalunya aprofitarà la primera reunió de la comissió de seguiment del pacte de pressupostos per demanar més retallades en el sector públic i les delegacions a l'exterior, però també per garantir-se un vincle permanent amb el Govern. De fet, segons el seu portaveu, Enric Millo, aquest òrgan de coordinació hauria de reunir-se periòdicament i hauria de ser el primer lloc on l'executiu de Mas exposi les mesures que prendrà per reajustar el pressupost, tal com exigeix la Moncloa.

El PP fa esforços per apropar-se a CiU amb un gir catalanista que ara per ara és més estètic que real i que amb prou feines ha rebut crítiques internes en forma d'esmenes dels compromissaris. Ahir mateix Millo va anunciar que a partir del congrés d'aquest cap de setmana el partit incorporarà la senyera al seu logo i canviarà el seu actual nom, PP de Catalunya , pel de PP català . Segons el portaveu, es tracta d'un gest per expressar la "voluntat real de representar els interessos dels catalans". Però per molt gir catalanista que el PP vulgui interpretar, el Govern ja té entre cella i cella un pacte fiscal que Rajoy no avalarà mai i que l'aboca a una entesa amb els republicans.

stats