Política 28/05/2018

El PP resisteix com a força més votada, segons una enquesta de 'La Razón'

Un sondeig d''El Español', en canvi, situa els populars en quart lloc amb només 63 escons

Ara
3 min
El PP resisteix com a força més votada, segons una enquesta de La Razón

BarcelonaEl PP tornaria a guanyar les eleccions espanyoles, segons una enquesta de 'La Razón', tot i que el desgast d'aquesta formació els últims mesos s'agreuja encara més. La formació conservadora recolliria el 25,6% dels vots, cosa que li permetria tenir entre 105 i 109 diputats al Congrés, una trentena d'escons menys –la forquilla oscil·la entre els 28 i els 32– que en les eleccions del 2016. Això suposaria una forta baixada per la pèrdua de gairebé dos milions de vots, fins a quedar-se en els 5,8 milions. La tempesta provocada per la dura sentència del cas Gürtel i per la detenció de qui va ser president valencià i ministre del PP Eduardo Zaplana té la seva traducció en termes electorals: a l'enquesta publicada a l'abril per aquest diari, la candidatura popular es movia entre els 110 i els 113 diputats, mentre que ara patiria el seu pitjor resultat històric (105-109).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE obtindria entre 90 i 93 diputats i milloraria així els resultats que va aconseguir el 2016 amb un punt més de suport popular, i fins a nou escons més que llavors. Si bé aguanta el 'sorpasso' de Ciutadans en escons, el PSOE quedaria com a tercera força en vots, amb 183.000 menys que el partit taronja. En la comparativa amb les eleccions del 2016, el PSOE també es deixa més de 80.000 vots. Ciutadans es manté a l'alça, tot i que, si es compara amb les dades del sondeig d'abril, el seu creixement s'alenteix. Puja tot just una dècima en un mes en què, a més de la sentència del cas Gürtel, també es va produir la sortida de Cristina Cifuentes de la presidència de la Comunitat de Madrid després de l'ultimàtum del partit de Rivera. En aquest context, aconseguiria entre 78 i 81 diputats amb més de 5,5 milions de vots.

Pel que fa a Podem, l'impacte electoral de la polèmica provocada per la compra d'un xalet de més de 600.000 euros per part de Pablo Iglesias i Irene Montero els faria cauria quatre dècimes respecte a l'enquesta d'abril. Amb 3,5 milions de vots obtindria entre 47 i 51 diputats, és a dir, vint menys que a les últimes eleccions generals. Entre la resta de grups, els canvis són mínims: el més destacable és la pèrdua d'entre 2 i 3 diputats del PDECat, que anirien a parar, en part, a ERC. El PNB, després de donar suport als pressupostos, milloraria la seva perspectiva amb un escó més que el 2016.

L'enquesta que publica 'El Español', en canvi, assenyala que el PP s'esfondra a un ritme vertiginós. Si les eleccions generals se celebressin avui, Mariano Rajoy només atrauria el 16,8% dels votants i la seva formació es quedaria com a quarta força política al Parlament aconseguint tan sols 63 escons. Segons l'enquesta que ha fet aquest mitjà després de la sentència de Gürtel i de la moció de censura presentada per Pedro Sánchez, Ciutadans es convertiria en el partit més votat pels espanyols. El sondeig constata un transvasament incessant de vots del PP cap a la formació d'Albert Rivera, que retindria el 28,5% dels vots i triplicaria la seva presència al Parlament: els 32 escons que té ara es convertirien en 108 si els espanyols votessin avui. Segons aquestes dades, el PSOE mantindria els 85 diputats que té al Congrés gràcies al suport del 20,3% dels sufragis.

L'escàndol del xalet de Pablo Iglesias i Irene Montero es ressent en el suport que els ciutadans donarien a Units Podem, que es mantindria com a tercera força política i aconseguiria el 19,3% de les paperetes. No obstant això, perdria cinc diputats i es quedaria amb 66 escons, tres més que els que obtindria el Partit Popular.

stats