Política 20/09/2016

El PP ultima una reforma exprés de la llei electoral per votar el 18-D en lloc de Nadal

El Congrés hauria de tramitar el text per la via d'urgència i aprovar-lo abans del 18 d'octubre

Europa Press
2 min
El Congrés rebutja Rajoy i espera que Sánchez faci el pas

MadridEl PP ja es prepara per a unes terceres eleccions. I treballa per esmenar d'urgència que finalment no caiguin el dia de Nadal. El grup parlamentari popular està ultimant la seva proposició de llei per reformar la Llei Electoral de manera que s'escurci a la meitat la campanya i, en cas que calgui convocar noves eleccions, aquestes no tinguin lloc el 25 de desembre, sinó el diumenge anterior, dia 18. Aquesta iniciativa s'haurà d'aprovar en el ple de la cambra baixa com a molt tard el 18 d'octubre, perquè el Senat li doni el vist definitiu la setmana següent, atès que, si no hi ha un acord que permeti la formació de govern, les Corts es dissoldran el 31 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars ja van deixar clar aquest estiu que, d'haver de convocar noves eleccions, impulsarien mesures per evitar que es celebraran a Nadal. Atès que la primera votació del debat d'investidura al qual es va sotmetre Mariano Rajoy va tenir lloc el 31 agost, segons la legislació vigent, els comicis haurien de convocar-se pel 25 de desembre, sempre que continuï el bloqueig.

Enmig del debat sobre la conveniència de cridar a urnes en una data tan assenyalada, el PSOE va anunciar que presentaria un text per canviar la llei, però finalment no ho va fer. Sí va donar el pas Unió del Poble Navarrès (UPN), soci electoral del PP a Navarra, que va ressuscitar i va registrar al Congrés la seva proposta per canviar la llei i reduir a una setmana la campanya electoral, el que permetria votar el 18 de desembre.

La iniciativa dels foralistes, que segons els dos grups majoritaris hauria de ser retocada mitjançant esmenes perquè presenta dificultats tècniques, ja va rebre el vistiplau de la Mesa del Congrés, i podria servir per impulsar la reforma, però el PP ha decidit registrar el seu propi text per aprovar aquesta modificació.

Segons han informat fonts populars, el partit de Mariano Rajoy ha optat per impulsar la reforma en solitari després de constatar que el PSOE no estava disposat a registrar una proposició de llei conjunta. Des del PSOE sostenen que, atès que el problema el va crear Rajoy en triar la data de la seva investidura, és el partit majoritari qui ha de solucionar la malifeta.

Urgència i lectura única

Així les coses, els populars preveuen registrar el text en les pròximes setmanes i és que el temps apressa perquè ha de quedar aprovada abans d'aquesta hipotètica dissolució de les Corts, que tindrà lloc de forma automàtica el 31 d'octubre, si abans no hi ha nou president.

Es dóna per fet, per tant, que el text es tramitarà pel procediment d'urgència i en lectura única, és a dir, directament en el ple sense passar per la Comissió Constitucional, tot i que naturalment els grups podran esmenar-la. El debat hauria de fixar-se pel 4 d'octubre o, com a molt tard, per al dia 18 d'aquest mes, i el Senat hauria de aprovar-lo sense modificacions en el Ple que té programat per a l'última setmana d'aquest mes.

Del Senat s'enviaria directament al Butlletí Oficial de l'Estat perquè entrés en vigor. Des del PP subratllen que, encara que l'objectiu principal de la reforma és evitar els comicis per Nadal, no es tracta d'una modificació ad hoc, sinó que té vocació de continuïtat.

stats