PLE DEL PARLAMENT
Política 11/05/2012

El PP es vanta de condicionar CiU

La llei d'estabilitat pressupostària va veure ahir la llum amb els vots de CiU i el PP, els mateixos que van frenar la creació d'un impost a la banca. Malgrat els enfrontaments verbals, els populars van treure pit.

Roger Tugas
2 min
Alícia Sánchez-Camacho i José Antonio Coto comenten alguns documents del ple a l'inici de la jornada.

BARCELONA."El paper determinant del PP al Parlament fa possible que Catalunya tingui la seva pròpia llei d'estabilitat pressupostària", va afirmar ahir el diputat popular José Antonio Coto abans de celebrar que el seu partit havia aconseguit modificar cinc dels dotze articles de la llei de CiU. Un text que, segons el Govern, inicialment havia de permetre blindar l'autonomia financera de la Generalitat, però que s'ha acabat adaptant a la llei estatal d'estabilitat. Així, tot i que manté l'objectiu de dèficit del 0,14% per al 2018, la llei també assumeix el dèficit 0 de la normativa espanyola per al 2020.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La llei catalana pretén facilitar els objectius d'estabilitat de la llei estatal", es vantava Coto, que també enviava un encàrrec a la federació: "És un missatge a CiU que no pot incomplir amb el dèficit". Els altres grups de l'oposició, però, van carregar contra l'acord entre aquestes formacions per la "submissió a la llei estatal", segons el diputat Sergi de los Rios (ERC), i perquè implica un "dogmatisme insensat pel dèficit 0", va criticar la secretària d'economia del PSC, Rocío Martínez-Sampere. "La dreta fonamentalista està caient a tot Europa", els va avisar el diputat d'ICV-EUiA Joan Boada.

Precisament el mateix tàndem CiU-PP va frenar just després seguir tramitant una proposició de llei dels ecosocialistes per crear un impost sobre els dipòsits bancaris amb l'argument que els consumidors acabarien pagant la nova taxa. La proposta era similar a una que havia defensat ERC al novembre i que tampoc va superar el primer tràmit.

Tanmateix, durant la resta del ple, CiU i PP també van enfrontar-se en algunes mocions. Així, en una d'ERC sobre educació, la federació va votar un punt que recriminava la "deslleialtat institucional" del govern de Madrid amb les retallades, però els populars van permetre aprovar-ne una altra que obliga el Govern a pagar als ajuntaments els fons per a llars d'infants.

stats