PARLAMENT
Política 15/06/2011

Llum verda al tràmit parlamentari dels pressupostos amb el suport de CiU, PP i Laporta

Mas-Colell considera que serà un "sacrifici" per Catalunya, però no "un desmantellament de l'Estat del benestar", mentre que ERC lamenta que s'hagin pactat amb els populars i no amb ells

Efe
3 min
Andreu Mas-Colell en un parlament mig ple a les 10 del matí / ACN

BarcelonaEl ple del Parlament ha donat avui llum verda a la tramitació dels Pressupostos de la Generalitat del 2011, en ser rebutjades les diverses esmenes a la totalitat amb els vots conjunts dels diputats de CiU i del PP. El govern de CiU ha aconseguit aquesta tarda que els seus primers pressupostos hagin superat el primer tràmit parlamentari en ser desestimades les esmenes a la totalitat presentades, per 53 a favor (PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i C's), 63 en contra (CiU i el diputat Joan Laporta) i 18 abstencions (PP).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Pressupost de la Generalitat del 2011, que puja a 32.354 milions d'euros, amb un dèficit previst del 2,66% i una reducció global de la despesa del 10% -cosa que significa 2.680 milions d'euros menys respecte al pressupost del 2010-, passarà a partir de demà a ser tramitat en les comissions del Parlament, i tornarà al ple del 20 de juliol per ser votades les esmenes parcials.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha subratllat que, encara que el Pressupost comporta una retallada del 10% de la despesa, i això comporta "un sacrifici" per a Catalunya, no significa que es produeixi "un desmantellament de l'Estat del benestar". Ha destacat, en aquest sentit, que encara que no es tracta del pressupost que a ell li hauria agradat presentar, és "necessari" en l'actual situació de crisi.

El PSC, que ha ofert retirar la seva esmena a la totalitat "ara mateix" si el Govern ajornava la supressió total de l'impost de successions, ha advertit, a través de la seva diputada Rocío Martínez-Sampere, que "la solució a la crisi no la trobarem en la rigidesa fiscal, sinó a fomentar l'economia productiva". Segons aquesta diputada del PSC, "avui ha nascut un nou tripartit, el format per CDC, UDC i PP, i hem passat del tripartit d'esquerres a un altre de dretes".

Per part del PP, Enric Millo ha explicat que, si el seu grup dóna suport al Pressupost, és perquè "s'ha obert la possibilitat de millorar-lo" i que ha percebut "un canvi d'actitud" en el Govern. "Aquesta vegada no hi haurà corró parlamentari perquè ningú no té una majoria absoluta", ha recordat Millo abans de precisar que al PP el pressupost "no li agrada", però que espera poder modificar-lo, especialment amb "mesures de racionalització i simplificació".

Per al diputat d'ICV-EUiA Joan Boada, "no estem davant els pressupostos que el país necessita" i ha criticat que el govern de CiU no estimuli l'economia productiva i aposti, en canvi, per ajudar "l'economia especulativa i la cultura del totxo". "No pensen en les famílies endeutades i sí en canvi a garantir que es tornin els deutes als bancs", ha retret abans de considerar que CiU ha presentat "un pressupost injust i ecològicament insostenible".

El líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha lamentat que el govern de CiU hagi preferit negociar els Pressupostos amb el PP i no amb el seu partit, quan els cinc condicionants que havia posat "eren fàcilment assumibles", i ha subratllat que hi ha "un problema de fons" que subsistirà que és el del "dèficit fiscal" amb l'Estat. Segons Puigcercós, ERC s'ha vist obligada a mantenir l'esmena a la totalitat, malgrat la seva voluntat de negociar i d'ajudar el Govern "en un context econòmic molt difícil".

Per part de Ciutadans (C's), Albert Rivera, ha expressat la seva convicció que es necessiten "canvis en profunditat" en les estructures polítiques i econòmiques de Catalunya.

Des de Solidaritat (SI), Uriel Bertran ha defensat "el pressupost d'un Estat propi", que el seu subgrup proposa per substituir el de l'Executiu, i ha demanat que Mas-Colell opti pel primer "davant del d'una autonomia esgotada i empobrida".

El diputat del grup mixt Joan Laporta ha elogiat Mas-Colell per haver elaborat "uns pressupostos amb molt de coratge"

stats