DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 16/09/2014

El PSC s'ofereix a Mas per evitar un avançament electoral

"Podem i volem ajudar", assegura el líder del PSC, Miquel Iceta

Sara González
3 min
Iceta durant el debat / PERE VIRGILI

BarcelonaMà estesa al Govern per evitar un avançament electoral. Aquest és l'oferiment que ha fet el PSC al president de la Generalitat, Artur Mas, tot recordant-li que l'estabilitat de l'executiu no només passa per anar de la mà d'ERC. El líder dels socialistes, Miquel Iceta, ha demanat a Mas que acabi la legislatura sense renunciar en els dos propers anys a l'horitzó de celebrar la consulta acordada i dins de la legalitat. "Podem i volem ajudar a fer la consulta en aquest marc", ha assegurat Iceta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder dels socialistes ha volgut deixar clar que el seu discurs partia del reconeixement de les dificultats que travessa el Govern amb l'escàs marge de maniobra que li permet tant en l'àmbit polític com econòmic la majoria absoluta del PP. "Agraeixo el to de la seva coresponsabilitat", li ha dit Mas d'entrada durant la rèplica. Iceta, però, no s'ha estat d'assegurar que tot i que la crisi territorial entre Catalunya i Espanya parteix en bona mesura "per l'oposició frontal de les institucions de l'Estat" també ha estat, segons ell, un "error" fixar que la consulta s'hauria de celebrar l'any 2014 sense tenir garanties de poder-la fer. "No hauria estat més sensat fixar de marge tota la legislatura", ha preguntat Iceta, qui ha retret al president que hagi convertit la legislatura en un "frenètic compte enrere" que en teoria acabarà el 9-N.

Iceta, però, ha volgut subratllar que el 9 de novembre "no s'acaba el món" i que aleshores serà el moment de decidir com es recondueix la situació amb un Tribunal Constitucional que no haurà permès la consulta. "No li demanem que abandoni la perspectiva de fer la consulta, sinó que treballi fins a final de la legislatura perquè sigui possible. Ens oferim a col·laborar per aconseguir aquest objectiu. Creiem factible arribar a acords", ha assegurat el primer secretari, qui ha advertit, però, que fora de la via del diàleg, la negociació i el pacte "no hi ha camí". "Per l'estabilitat política, el creixement econòmic i l'enfortiment nacional es pot comptar amb nosaltres. Per aventures o el desmantellament de l'estat del benestar, no", ha afirmat el primer secretari del PSC.

Mas ha advertit Iceta que tampoc la reforma de la Constitució que els socialistes defensen està "acordada" ni podrien fer-ho encara que els socialistes estiguessin governant. De fet, ha recordat que quan van acordar l'Estatut el PSC estava al govern i el PSOE a la Moncloa. "Tenien una majoria molt gran i, tot i això, l'Estat va trobar un mecanisme per carregar-se l'Estatut. Mai ens faran cas, sempre trobaran algun mecanisme per acabar-s'ho carregant", ha exclamat Mas, qui ha afegit que el que hi ha a l'altra banda és un no "com una catedral" a tot, des de l'Estatut, al pacte fiscal i a la consulta. Per tot això, el president de la Generalitat ha demanat al PSC que se sumi a la consulta del 9-N i li facin "costat" tot defensant com a resposta el sí-no per fer que sigui possible. "És la manera de ser-hi i ajudar. No és el mateix aquest procés amb el PSC remant a favor que al marge", ha avisat.

Un combat que no ha estat una "prioritat"

En aquests dos anys que queden de legislatura, ha dit Iceta, obren una oportunitat per signar un nou "contracte social" amb la societat catalana. Segons ell, la massiva manifestació de la Diada demostra que no només hi ha un "neguit identitari", sinó un malestar també amb una gestió basada en retallades. El líder dels socialistes ha lamentat que afrontar l'atur, la creació d'ocupació i el manteniment de l'estat del benestar no hagin estat una prioritat del Govern. "Som conscients que el marge del govern és escàs però vostès no han utilitzat aquest marge perquè tenen prioritats equivocades", ha etzibat Iceta al president. En aquest sentit, li ha recordat que hi ha moltes iniciatives que Catalunya, en ús del seu autogovern, podria impulsar i no ho fa, com a ara acordar una llei electoral, garantir "la neutralitat" de TV3 o aprovar els pressupostos quan toca.

El dirigent socialista ha recordat també que la paraula desigualtat no va aparèixer en el discurs "autocomplaent" del president en l'arrencada del debat de política general. No s'ha estat tampoc de referir-se al cas Pujol, tot insistint que durant molts anys -i arran del cas Banca Catalana- Catalunya va substituir l'autoexigència pel "victimisme". És per això que ha preguntat a Mas si ha donat instruccions perquè s'investigui si es van cometre irregularitats sota l'empara del Govern. "Jo no puc donar una instrucció", ha respost Mas, que ha assegurat que l'Agència Tributària de Catalunya sí pot actuar en aquests casos. A més, en aquest sentit, Mas ha replicat que no havien passat ni 72 hores de la confessió de Jordi Pujol que ell va prendre "un munt de decisions que no eren fàcils" des del punt de vista de la relació personal que ell ha tingut amb l'expresident i que és "el primer" que vol que vingui a donar explicacions al Parlament i s'assumeixin "les responsabilitats que calgui per part de qui calgui".

stats