Política 18/09/2019

El PSC s'inclina per mantenir Batet i Cruz com a candidats al Congrés i al Senat

El partit preveu ratificar les llistes el dia 28 i celebrar amb Sánchez la Festa de la Rosa el 29

Marc Toro
2 min
Meritxell Batet i Manuel Cruz en un acte del PSC el 19 de maig, poc abans d'assumir la presidència del Congrés i del Senat, respectivament

BarcelonaUn cop assumida la repetició electoral a l'Estat, el PSC comença a pensar ja en la campanya de les generals, que arrencarà el dia 1 de novembre, i la intenció de la direcció és mantenir les mateixes llistes electorals del 28-A. Fonts socialistes consultades per l'ARA admeten que, si no hi ha canvis d'última hora, Meritxell Batet i Manuel Cruz tornaran a encapçalar les candidatures al Congrés i al Senat, cambres que presideixen des del 21 de maig.

Segons el reglament d'elecció de candidats i candidates del PSC, en cas d'avançament electoral el partit pot decidir no celebrar primàries i triar els seus caps de llista a través d'una votació secreta dels membres del consell nacional. Diverses fonts consultades expliquen que el partit estudia, precisament, ratificar les candidatures del 10-N en una reunió del màxim òrgan entre congressos el dissabte 28.

Així, els socialistes arrencaran simbòlicament la precampanya el diumenge 29, quan celebraran la trentena Festa de la Rosa a Gavà sota el lema 'Retrobem els camins del cor i de la raó' –adaptació d'un lema del 1987 del Partit Socialista francès–. A falta de confirmació oficial, el partit preveu que hi assisteixi el president del govern espanyol en funcions i futur candidat socialista, Pedro Sánchez, que com a secretari general del PSOE –i a excepció de l'any passat, que estava de viatge oficial als Estats Units i al Canadà– sempre ha assistit al tradicional acte del PSC.

Tant Batet com Cruz, que no està afiliat al PSC, han pres una especial rellevància en els últims mesos després que fossin nomenats presidents del Congrés i el Senat. El seu nomenament va ser una decisió de Sánchez després que l'independentisme vetés la seva operació per convertir Miquel Iceta en president de la cambra alta.

Si es confirma la seva candidatura –tots dos estan en predisposició de repetir, segons fonts del seu entorn–, el PSC comptaria al capdavant de les llistes amb les fins ara tercera i quarta autoritat a l'Estat. Durant el poc temps que han ocupat aquestes posicions, han estat al centre de la polèmica per la suspensió dels diputats i senadors presos i, en el cas de Cruz, per les informacions publicades per l''Abc' –desmentides per ell– en què se l'acusava de plagi.

Sigui com sigui, fonts socialistes apunten que es podria donar més protagonisme a la campanya del filòsof i expresident de Federalistes d'Esquerres, lluny del perfil discret que va mantenir en els actes i mítings de cara al 28-A. El partit confia que la projecció que ha guanyat els últims mesos ajudi el partit a aconseguir el tercer senador per Barcelona, que en el cas de les últimes eleccions era Carles Martí.

stats