CANVI DE CICLE
Política 05/03/2013

CiU i ERC avalen la resolució del dret a decidir del PSC però rebutgen promoure una reforma constitucional

Turull, Rovira i Camats veuen compatible el text amb la declaració de sobirania aprovada al Parlament

R. Tugas/ A. Mateo
2 min

BarcelonaLa proposta del PSC per promoure el diàleg amb l'Estat per convocar una consulta sobiranista rebrà els vots a favor de CiU, ERC i ICV, segons han avançat els portaveus d'aquests partits aquest dimarts. El text que han registrat els socialistes i que arribarà al ple del Parlament la setmana vinent és similar al que va rebutjar el Congrés la setmana passada i que va motivar un vot diferenciat del PSOE i el PSC. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, l'ha definit com una "proposta sobre el dret a decidir molt més honesta [...], no barrejada amb una declaració unilateral de sobirania", a diferència del que hauria sigut la declaració aprovada per la cambra catalana al gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si es vol fer una entrega per fascicles de la declaració de sobirania, tot el que sigui per eixamplar el dret a decidir, hi serem", ha avançat el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha coincidit que tornaran "a votar a favor del dret a decidir i de la democràcia" i ha afirmat que esgotaran les vies del diàleg amb l'Estat. Igualment, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, veu "imprescindible instar l'Estat a parlar i no només a amenaçar el procés de consulta engegat a Catalunya".

Així mateix, Lucena ha avançat que aviat posaran "en circulació una proposta de la comissió d'estudi d'una reforma de la Constitució en sentit federal" a la qual CiU ja va votar a favor al Congrés i en què ERC i ICV es van abstenir. "Fem la consulta i, en funció del resultat, ja veurem si cal reformar la Constitució o bastir la Constitució del futur estat de Catalunya", li ha replicat Turull, que ha defensat que "d'instruments legals per consultar la ciutadania ja n'hi ha i ja existeixen". "L'objectiu d'ERC no és reformar la Constitució, ja vam intentar reformar l'Estatut i no tornarem a obrir un debat de reforma estatutària, constitucional o federalista; el que vol la gent és decidir", ha defensat en una línia similar Rovira. Aquesta proposta del PSC, per tant, previsiblement no passarà el sedàs si arriba al ple.

stats