CANVI DE CICLE

CiU i ERC avalen la resolució del dret a decidir del PSC però rebutgen promoure una reforma constitucional

Turull, Rovira i Camats veuen compatible el text amb la declaració de sobirania aprovada al Parlament

La proposta del PSC per promoure el diàleg amb l'Estat per convocar una consulta sobiranista rebrà els vots a favor de CiU, ERC i ICV, segons han avançat els portaveus d'aquests partits aquest dimarts. El text que han registrat els socialistes i que arribarà al ple del Parlament la setmana vinent és similar al que va rebutjar el Congrés la setmana passada i que va motivar un vot diferenciat del PSOE i el PSC. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, l'ha definit com una "proposta sobre el dret a decidir molt més honesta [...], no barrejada amb una declaració unilateral de sobirania", a diferència del que hauria sigut la declaració aprovada per la cambra catalana al gener.

"Si es vol fer una entrega per fascicles de la declaració de sobirania, tot el que sigui per eixamplar el dret a decidir, hi serem", ha avançat el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha coincidit que tornaran "a votar a favor del dret a decidir i de la democràcia" i ha afirmat que esgotaran les vies del diàleg amb l'Estat. Igualment, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, veu "imprescindible instar l'Estat a parlar i no només a amenaçar el procés de consulta engegat a Catalunya".


Així mateix, Lucena ha avançat que aviat posaran "en circulació una proposta de la comissió d'estudi d'una reforma de la Constitució en sentit federal" a la qual CiU ja va votar a favor al Congrés i en què ERC i ICV es van abstenir. "Fem la consulta i, en funció del resultat, ja veurem si cal reformar la Constitució o bastir la Constitució del futur estat de Catalunya", li ha replicat Turull, que ha defensat que "d'instruments legals per consultar la ciutadania ja n'hi ha i ja existeixen". "L'objectiu d'ERC no és reformar la Constitució, ja vam intentar reformar l'Estatut i no tornarem a obrir un debat de reforma estatutària, constitucional o federalista; el que vol la gent és decidir", ha defensat en una línia similar Rovira. Aquesta proposta del PSC, per tant, previsiblement no passarà el sedàs si arriba al ple.