Política 14/02/2012

L'oposició veu l'acord de pressupostos com la confirmació de la supeditació de CiU al PP

El PSC i ERC han coincidit a subratllar la "supeditació" dels nacionalistes als populars mentre que ICV ha optat per portar la llei d'acompanyament al Consell de Garanties Estatutàries

Pere Martí
2 min

BarcelonaTota l'oposició ha sortit aquest matí en tromba a criticar l'acord de pressupostos al qual han arribat nacionalistes i populars aquesta matinada i que permetrà al govern d'Artur Mas aprovar el comptes amb l'abstenció del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

PSC

Joaquim Nada subratlla la "solidesa" de l'acord CiU-PP, que comportarà més retallades socials, regressió política i un augment general d'impostos no progressius. Pel portaveu del grup parlamentari socialista, amb aquest acord "aparquen la transició nacional, ajornen el pacte fiscal" i demostren la seva "subordinació" als popular. A partir d'ara el PSC només recolzarà el govern d'Artur Mas en temes d'"urgència nacional" i retirarà la seva política de mà estesa "a canvi de res".

ERC

Anna Simó destaca la "humilació" que ha exercit Alícia Sánchez Camacho a CiU durant la negociació dels pressupostos i ha aconseguit que el PP "determini l'agenda política a Catalunya". Pels republicans, que s'havien ofert a recolzar els comptes, CiU ha triat, ha optat pels populars i "ha sucumbit als lobbies", com en el cas de la llei de la CCMA, que posa en perill el model de TV3 i Catalunya Ràdio. Simó ha constatat que els nacionalistes volen "dilatar" la discussió del pacte fiscal fins l'any que ve.

ICV

Iniciativa ha optat per portar al Consell de Garanties Estatutàries la llei d'acompanyament dels pressupostos. Això farà que el seu tràmit parlamentari no es faci efectiu aquesta setmana i s'endarrereixi al voltant d'un mes. D'aquesta manera, les noves taxes sanitàries i turístiques que preveu el Govern entraran en vigor més tard, en cas que el CGE dictamini si aquests dos nous impostos s'ajusten a l'Estatut. Els ecosocialistes han decidit donar aquests pas, malgrat ser conscients que s'alenteix durant aproximadament un mes la tramitació de la llei, perquè consideren que s'han vulnerat principis estatutaris i constitucionals.

stats