Política 23/07/2019

El PSC, ERC, els comuns i JxCat tanquen un acord de govern a l'AMB que donarà la presidència a Ada Colau

El vicepresident executiu de l'ens continuarà sent l'alcalde socialista de Cornellà, Antonio Balmón

Marc Toro
2 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, continuaran sent la presidenta i el vicepresident executiu de l'AMB

BarcelonaL'intercanvi de vetos que ha caracteritzat la formació de pactes en ajuntaments, consells comarcals i diputacions tindrà una excepció a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El PSC, ERC, els comuns i JxCat han tancat un acord de govern a la institució, segons han confirmat a l'ARA fonts socialistes. Els de Miquel Iceta tenen una majoria gairebé absoluta a l'ens, el ple del qual es constituirà aquest dijous, però el pacte preveu que la presidenta de l'AMB sigui, com fins ara, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El vicepresident executiu continuarà sent també l'alcalde de Cornellà de Llobregat, el socialista Antonio Balmón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte, que es va tancar diumenge, divideix l'estructura del nou govern en set àrees de gestió: tres per al PSC, dues per als comuns i dues més per a ERC. JxCat, que és el partit de govern amb una representació més petita a l'AMB, ocuparà una vicepresidència institucional -n'hi haurà quatre, una per partit- i, segons les fonts, potser també s'ocuparà d'alguna responsabilitat concreta en l'àmbit de la gestió forestal. La resta de formacions al plenari no formaran part de l'executiu, que només incorpora les formacions que tenen alcaldies als 36 municipis de l'àrea metropolitana.

Les quatre formacions al govern feia dies que treballaven discretament en la formació d'un "govern ampli", segons havia avançat l'agència Efe. Fa dos dies, el pacte es va tancar fruit de la "coincidència" de totes les parts en les "prioritats" del mandat, segons fonts del PSC. Habitatge, infraestructures, transport públic i sostenibilitat seran alguns dels temes d'actuació principal de l'ens, que els socialistes confien que sigui un "espai ampli de consens i governança".

Davant les polèmiques en altres ens supramunicipals per la política de pactes dels partits -que ha trencat la unitat independentista, amb l'exemple paradigmàtic de la Diputació de Barcelona-, altres fonts coneixedores de l'entesa a l'AMB admeten que les negociacions "mai són fàcils". Tot i això, afegeixen que en un organisme com aquest "els partits són menys importants i no pesen tant com el territori". En l'anterior mandat, de fet, el govern era format pel PSC, els comuns i ERC. El pressupost aprovat per al 2019 -incloses les partides per a l'Institut Metropolità del Taxi i l'ens públic empresarial d'habitatge Impsol- era de 1.794 milions d'euros.

stats