NEGOCIACIONS A BARCELONA

El PSC i ERC, en mans dels comuns per presidir la Diputació de Barcelona

BComú aposta per un tripartit d’esquerres que l’allunyi de Cs

M. TORO / J. MUMBRÚ / A. MOLDES

Un cop resolta la configuració del govern de Barcelona, els partits arrenquen les negociacions de cara al repartiment de la presidència i l’executiu de la Diputació, l’ens del qual depenen importants inversions per als municipis de la demarcació -i desenes d’assessors escollits pels partits-. El PSC està decidit a fer el possible per encapçalar la institució perquè, tot i empatar a 16 diputats amb ERC, el 26-M va obtenir al voltant de 60.000 vots més que els republicans a les comarques barcelonines. Malgrat que en els últims dies ja han començat les travesses sobre candidats socialistes a la presidència, els republicans també pugnen pel càrrec. La clau de volta, doncs, tornen a ser els comuns, que com a quarta força, amb 5 diputats, poden acabar decantant la balança a favor d’una formació o l’altra.

Partint de la base que la majoria absoluta a la Diputació és de 26 diputats -d’un total de 51-, Barcelona en Comú ja ha iniciat les converses informals amb el PSC i ERC amb l’objectiu d’aconseguir el que no va prosperar a l’Ajuntament: un tripartit d’esquerres. Converses que, de fet, ja es van posar sobre la taula quan es negociava l’alcaldia de Barcelona. L’alcaldessa de la capital catalana va refermar la idea del pacte a tres dimarts en una entrevista a RAC1, però fonts del seu partit aclarien que la proposta no és vista per ara amb bons ulls per cap dels dos potencials socis, que mantenen els mateixos vetos de la capital catalana. La distància amb la proposta és encara més gran que llavors en el cas dels republicans, molt dolguts per com BComú va acabar rebutjant un pacte amb ells per quedar-se dissabte passat amb l’alcaldia.

Tancats per ara a qualsevol tipus d’acord amb JxCat -tercera força amb 7 diputats-, els comuns estan interessats en incloure ERC al pacte per a la presidència de la Diputació -que requereix majoria absoluta en primera votació i majoria simple en segona- per donar una imatge d’equidistància després d’haver format govern a Barcelona amb els vots de Manuel Valls. L’alternativa si el partit d’Oriol Junqueras es tanca a qualsevol tipus d’entesa amb el PSC i els comuns, de fet, seria un pacte amb els socialistes i Cs, que amb quatre diputats donaria la majoria suficient en segona volta.

I malgrat que la formació taronja es va oposar frontalment a la cessió dels vots de Valls a l’alcaldessa -fins al punt de trencar amb l’ex primer ministre francès a l’Ajuntament-, el cap de files del partit al Parlament, Carlos Carrizosa, donava a entendre ahir en roda de premsa que no tindrien problemes per investir un diputat del PSC. “No puc avançar quina serà la nostra posició més enllà del que hem dit sempre: no farem president de la Diputació cap persona d’un partit separatista o populista”, va dir. Una premissa que exclouria, als ulls de Cs, tant ERC (i JxCat) com els comuns.

Si acaba tirant endavant una presidència socialista, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, es perfila a hores d’ara com la més ben posicionada per al càrrec. Després que El Periódico publiqués dilluns que aquesta era l’aposta oficial del PSC, però, fonts de la direcció del partit aclarien ahir que no hi ha cap decisió presa, que està tot obert i que Marín és “una possibilitat entre d’altres”. En els últims dies també havia sonat amb força el nom del cap de files a Barcelona, Jaume Collboni, i algunes fonts també apuntaven com a candidats altres alcaldes destacats de l’àrea metropolitana, com Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet) i Antoni Poveda (Sant Joan Despí).

Esquerra també pretén optar a la presidència del principal ens supramunicipal de Catalunya, però sap que l’aritmètica els perjudica tant o més que a l’Ajuntament. Fonts republicanes fa dies que assumeixen que, aviat, s’anunciarà un nou pacte entre el PSC i comuns amb el suport de Cs. El primer ple de la Diputació arribarà al juliol.