NOU FINANÇAMENT
Política 29/05/2012

PSC i ERC constaten diferències insalvables pel pacte fiscal

Els líders del PSC, Pere Navarro, i d'ERC, Oriol Junqueras, van constatar ahir les seves diferències insalvables entorn al pacte fiscal. Els republicans no volen sentir a parlar de res que no sigui el concert.

Marc Colomer
2 min
PSC i ERC constaten diferències insalvables pel pacte fiscal

BARCELONAPere Navarro i Oriol Junqueras en van tenir prou ahir amb 45 minuts de reunió per constatar que mantenen unes diferències a priori insalvables de cara a la cimera de partits de demà que ha convocat el president de la Generalitat, Artur Mas, per parlar sobre el pacte fiscal. Més enllà de la coincidència en la situació crítica de les finances de la Generalitat i la necessitat d'un nou finançament, ERC i PSC no van a l'una en pràcticament res més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos dirigents es van reunir a la seu d'Esquerra a petició socialista en una trobada que el mateix Navarro va reconèixer que havia estat "precipitada", dos dies abans de la cimera per acostar posicions de cara al ple del juliol que votarà la proposta catalana per negociar a Madrid. Els socialistes catalans volen evitar aparèixer davant la societat catalana com els aliats del PP per limitar les aspiracions en matèria de finançament. Saben, també, que CiU ha segellat uns acords amb ERC i ICV-EUiA a la comissió parlamentària del concert que tindrà complicat rebaixar per sumar-hi el PSC si no és que independentistes i ecosocialistes s'hi posen bé. I ahir Navarro no va convèncer Junqueras.

El cert és que, per ara, els socialistes catalans en finançament estan més a prop del PP i d'Unió que dels seus exsocis d'ERC. Navarro ho va constatar de primera mà: Junqueras insisteix -i diu que no va de farol - que ERC no pensa participar de cap acord que no passi per la plena sobirania fiscal (la clau i la caixa per a la Generalitat). Navarro, en canvi, parla de clau de la caixa compartida amb l'Estat i de mantenir-se en el règim general de finançament de les comunitats autònomes (la Lofca) i no vol sentir a parlar d'Hisenda pròpia. Junqueras va llançar-li un dard: "Seria del tot incomprensible que el PSC no defensi per als catalans el que defensa per als bascos i navarresos".

Els republicans estan decidits a no repetir "els errors" de l'Estatut. Prefereixen quedar-se despenjats d'entrada que no acabar xuclats per una dinàmica negociadora que, segons ells, té tots els números d'acabar aigualida. I el viratge de CiU en la Hisenda pròpia -que provoca discrepàncies en el si de la federació i el Govern- en vindria a ser l'exponent.

Precisament, ahir l'exconsellera i exdirigent de CDC Carme-Laura Gil va parlar de "traïdoria" i va instar el president de la Generalitat a parar els peus al líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, i a cessar la vicepresidenta, Joana Ortega, per haver contradit Mas amb la Hisenda pròpia.

L'abstenció del PP serà cara

A poques hores de la cimera, ahir la portaveu d'ICV, Dolors Camats, va instar els partits a deixar enrere "vetos" i "trampes". Així, i en un avís al PSC en sintonia amb ERC, va dir que la voluntat de consens no pot ser sinònim de posar "límits" ja des de Catalunya, i va advertir a Mas que buscant la concurrència dels partits catalans en la reivindicació no pot "fer el que ja va fer al seu dia: anar tot sol a rebaixar l'acord a Madrid". Per la seva banda, la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, donava pistes de quina serà la seva posició: "L'abstenció del PP [al ple de juliol] és la via per negociar a Madrid". I Mas haurà de gruar l'abstenció.

stats