Política 13/04/2012

PSC, ICV-EUiA, ERC i SI criden CiU a recórrer amb ells la reforma laboral al Constitucional

Els quatre partits reclamen un ple específic que debati si s'interposa aquest recurs, que tractaria sobre la invasió competencial

Acn
3 min

BarcelonaEls partits que van demanar junts un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma laboral s'han unit de nou per sol·licitar que el Parlament porti la llei al Tribunal Constitucional (TC). PSC, ICV-EUiA, ERC i SI han demanat aquest divendres celebrar un ple específic que debati si s'interposa el recurs al TC. A més, han fet una crida a CiU perquè se sumi a la seva voluntat de portar al Constitucional la reforma apel·lant, encara que sigui, a la part competencial de la Generalitat que el Consell de Garanties diu que vulnera aquesta reforma laboral. D'altra banda, els mateixos quatre grups també han carregat contra l'homogeneïtzació que pretén la ministra Ana Mato dels criteris per aplicar la llei de dependència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Socialistes, republicans, ecosocialistes i independentistes han iniciat aquest divendres al matí el camí cap a un possible recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma laboral del govern espanyol. Jaume Collboni (PSC), Dolors Camats (ICV-EUiA), Oriol Amorós (ERC) i Uriel Bertran (SI) han entrat al registre del Parlament una petició perquè la cambra catalana es pronunciï sobre el tema i decideixi si vol portar al TC la llei de Mariano Rajoy.

Per fer-ho, el Parlament haurà de celebrar un ple específic –que no necessàriament ha de ser extraordinari, i per tant pot celebrar-se junt amb una sessió regular– i votar una proposta de resolució que reclamarà el recurs al TC basant-se en els articles que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries va assenyalar com a inconstitucionals. El reglament permet que els apartats de la proposta es votin per separat, per la qual cosa podria donar-se el cas que s'aprovés recórrer alguns articles dels que s'assenyalaven al dictamen i d'altres no. A més, la majoria necessària per aprovar-ho és simple, i per tant els quatre partits que presenten la proposta només requeririen l'abstenció de CiU per superar els previsiblement vots contraris del PPC.

És per això que els partits que han presentat la petició han apel·lat directament a la federació nacionalista. El més clar ha sigut el socialista Jaume Collboni, que ha fet una "crida solemne a CiU perquè sigui coherent amb el que ha dit i amb el que diu el Consell de Garanties, almenys pel que fa a les competències de la Generalitat". "Té una oportunitat d'or per demostrar que és coherent", ha reclamat Collboni. El socialista, a més, ha considerat que la iniciativa que ha tingut l'oposició "és absolutament proporcional al grau d'agressió que suposa la reforma i es complementa amb les mobilitzacions sindicals".

En el mateix sentit s'ha expressat l'ecosocialista Dolors Camats. La diputada ha recordat que ja al darrer ple del Parlament, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va demanar al president, Artur Mas, que presentés el recurs al Constitucional, però Camats ha explicat que per ells "és obvi que la coincidència ideològica amb el PP li impedeix posar-se al capdavant de la defensa dels catalans". És per això que ha donat plena justificació a la petició que fan els quatre partits de l'oposició, que, segons la diputada d'Iniciativa, acaben practicant "la defensa dels interessos de Catalunya que no fa el Govern".

El diputat d'ERC Oriol Amorós ha volgut recordar a CiU i al Govern que la reforma laboral incideix directament en la competència de la Generalitat "per mediar en conflictes laborals" i això, ha considerat, hauria de molestar els nacionalistes. "Tenim una reforma que introdueix l'agressivitat, que afavoreix l'acomiadament i que vol acabar amb l'acord i la concertació. I nosaltres defensem que la Generalitat pugui mediar quan una empresa està en crisi, perquè molta gent a Catalunya ha vist solucionada la situació de conflicte precisament gràcies a aquesta intermediació", ha explicat tot defensant el recurs davant el TC.

Per últim, el portaveu de SI, Uriel Bertran, ha qualificat la reforma laboral de "problema de primera magnitud" perquè arriba "en un moment en què el PP amenaça amb retallades àmplies el nostre autogovern". "És, doncs, prioritari plantar cara al PP, dir-li que ja n'hi ha prou i presentar aquest recurs per frenar aquesta ofensiva contra els catalans i l'autogovern", ha sentenciat. En aquest sentit, Bertran ha considerat que és "inaudit" que sigui l'oposició la que "agafi la bandera de la defensa de l'autogovern" i no un executiu català "que es diu nacionalista".

stats