Política 23/07/2019

Núria Marín vol retirar el llaç groc de la façana de la Diputació de Barcelona

Jaume Collboni, Carmela Fortuny, Ferran Mascarell i Núria Parlon seran els vicepresidents de l'ens

Ara / Agències
3 min
Marín desvincula l'acord amb JxCat a la Diputació de Barcelona i la investidura de Sánchez

BarcelonaLa presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, retirarà el llaç groc de la façana de l'ens."Si em correspon a mi aquesta decisió, la prendré", ha remarcat Marín en declaracions a Efe sobre la retirada del símbol. Així doncs, tot i que l'alcaldessa de l'Hospitalet va necessitar els vots de JxCat per fer el pas com a presidenta de la Diputació, ha defensat que al "seu" Ajuntament aquest símbol no hi és i a la Diputació "si depèn de la presidència, lògicament tampoc hi serà". En la mateixa línia, Marín ha recordat que la "decisió" de penjar el llaç en solidaritat amb els presos independentistes la va prendre l'anterior presidència de la Diputació. De fet, des del ple de constitució de la Diputació, celebrat l'11 de juliol, el llaç groc que va penjar l'anterior president, el postconvergent Marc Castells, està tapat per un tapís amb l'escut de l'ens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest mateix dimarts el ple de la Diputació ha aprovat, amb els vots del PSC, JxCat, els comuns i el PP –i les abstencions d'ERC, Cs i Tot per Terrassa– el cartipàs per al mandat 2019-2023. El govern de la institució queda repartit entre socialistes i postconvergents, signants del pacte que va convertir Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, en presidenta de la institució. Tal com ja va aprovar ella mateixa mitjançant decret la setmana passada, els vicepresidents de l'ens –per aquest ordre– són Jaume Collboni (PSC), Carmela Fortuny (JxCat), Ferran Mascarell (JxCat) i Núria Parlon (PSC), que també serà delegada per a les Polítiques de Participació, l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El ple, doncs, ha donat llum verda al fet que la diputada adjunta a Presidència sigui l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, la socialista Pilar Díaz, que també serà delegada de Relacions Internacionals. L'àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns estarà presidida per Carles Ruiz (PSC), i amb Rubén Guijarro (PSC) i Óscar Serra (PSC) com a diputats adjunts; l'àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial estarà encapçalada per Josep Arimany (JxCat); la d'Infraestructures, Mobilitat, Urbanisme, Habitatge i Espais Naturals, per Pere Ponts (JxCat) i Josep Tarín (JxCat) com a diputat delegat, mentre que la de Medi Ambient tindrà al capdavant Francesc Xavier Gomar (PSC).

L'àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç la presidirà Eva Menor (PSC) i Joan Lluís Ruíz i Óscar Serra seran diputats delegats; a Cultura se situarà Joan Carles García Cañizares (JxCat); en Educació, Esports i Joventut hi haurà Alfredo Vega (PSC), amb els diputats delegats David Escudé (PSC) i Javier Silva (PSC), mentre que Cohesió Social Ciutadana i Benestar estarà dirigida per Lluïsa Moret (PSC) i els diputats delegats Enric Llorca i Alba Barnusell (PSC). Amb tot, la junta de govern, presidida per Marín, estarà formada per Collboni, Parlon, Carles Ruiz, Pilar Díaz, Eva Menor, Xavier Gomar, Lluïsa Moret, Alfredo Vega i Rubén Guijarro del PSC, i Fortuny, Mascarell, Pere Pons, Josep Arimany, Joan Carles Garcia Cañizares, Neus Munté i Josep Tarín de JxCat.

ERC, Cs i Tot per Terrassa s'han abstingut en les votacions de la nova organització de l'ens. El portaveu dels republicans, Dionís Guiteras, ha defensat l'abstenció d'ERC davant de l'organització d'un govern que no és com el seu partit l'hauria volgut organitzar. "Estarem amatents a la fiscalització del govern des d'un punt de vista propositiu", ha afegit, després que en el ple de constitució fos molt dur contra el pacte PSC-JxCat. Tot per Terrassa també ha defensat una "abstenció constructiva".

Fonts citades per l'agència Efe asseguraven que Mascarell no estava conforme amb la distribució de càrrecs, en considerar que el PDECat havia trencat l'acord que havien assolit pel qual se li atorgaria la vicepresidència segona de la Diputació. Finalment, però, serà vicepresident tercer darrere de Fortuny, a qui un pacte entre el PSC, ERC i la CUP va desbancar de l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) al juny.

stats