Política 22/10/2016

El PSC forçarà JxSí i la CUP a tornar a posicionar-se sobre l'IRPF al Parlament

Els socialistes presentaran una moció en matèria fiscal coincidint amb les negociacions dels pressupostos del 2017

Europa Press
2 min
La portaveu del PSC, Eva Granados, al costat dels dos responsables econòmics del grup, Òscar Ordeig i Alícia Romero

BarcelonaLa reforma dels impostos catalans tornarà a ser protagonista en el pròxim ple del Parlament a través d'una moció del PSC. El text dels socialistes reclama que el Govern afronti una reforma fiscal per assolir un sistema "més just i progressiu" i, entre d'altres, aposta per incrementar el tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes altes, suavitzar-lo per a les mitjanes i reduir-lo per a les més baixes. Precisament aquesta qüestió és una de les que divideix Junts Pel Sí i la CUP i en plenes negociacions pressupostàries s'hi hauran de tornar a posicionar públicament a la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern rebutja una modificació de l'IRPF –així ho ha verbalitzat el president Carles Puigdemont– i, en canvi, els anticapitalistes demanen incrementar els impostos a les persones amb més recursos i abaixar-los a les més vulnerables. La moció dels socialistes també forçarà JxSí i la CUP a posicionar-se sobre la reforma de l'impost de successions i donacions a partir d'una "reducció significativa i selectiva" dels beneficis fiscals i sobre els canvis que cal introduir en l'impost de patrimoni.

Impost de patrimoni

De la negociació sobre el pressupost del 2017 n'ha transcendit que JxSí i la CUP tenen sintonia per crear un impost sobre les begudes ensucrades i busquen maneres per gravar les grans fortunes. En canvi, l'IRPF ha quedat aparcat després de comprovar la gran distància que hi ha entre uns i altres. El text del PSC també reclama modificar l'impost de patrimoni perquè gravi de forma "més intensa" els grans patrimonis, com a pas previ a establir un impost a les grans fortunes.

La millora de les figures impositives i la seva capacitat de recaptació en l'àmbit mediambiental, amb especial incidència en el desenvolupament de les previsions de la llei de finançament del transport púbic de Catalunya, és una altra de les exigències de la moció.

Revisar els beneficis fiscals

A més, s'insta l'executiu a revisar els beneficis fiscals que aplica la Generalitat per eliminar els que siguin "clarament regressius", millorar la gestió tributària en relació a l'impost d'habitatges buits i recuperar l'impost sobre dipòsits bancaris. La moció socialista persegueix que el Govern obri un procés de diàleg amb tots els grups parlamentaris com a pas previ a la presentació dels pressupostos del 2017.

stats