LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 14/02/2011

El PSC tracta Mas de deslleial i irresponsable i rebaixa les necessitats de finançament

Els socialistes han elaborat un document sobre l'estat de la caixa de la Generalitat en què rebaixa d'11.000 a 8.788 milions d'euros les necessitats de tresoreria

Redacció
2 min

BarcelonaEl PSC ha tractat avui el president català, Artur Mas, de deslleial i d'irresponsable per assegurar que la Generalitat s'encaminava cap a la ruïna amb la gestió del tripartit, i ha rebaixat les necessitats de tresoreria per al 2011 dels 11.000 que reclama el Govern de CiU a 8.788 milions d'euros. Els socialistes catalans fan aquestes consideracions en un document titulat "Nota sobre la situació de les finances de la Generalitat" que té una estructura molt similar al que l'anterior conseller d'Economia, Antoni Castells, va lliurar al nou Govern de CiU en el traspàs de poders.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després de l'executiva socialista, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, s'ha limitat a comentar que aquest document -que no firma ningú- ha estat elaborat "en estricta connexió amb l'equip econòmic de l'anterior Govern". D'aquesta forma, Iceta ha donat lloc a especular amb el fet que l'exconseller Antoni Castells, que fins ara ha estat en silenci davant els atacs del nou Govern a les xifres facilitades pel tripartit, podria haver participat directament o indirectament en la seva redacció. "Afirmar, com s'ha fet, que les finances de la Generalitat estan en una situació de ruïna és fals, indigne i deslleial, i constitueix una irresponsabilitat impròpia del president de la Generalitat", s'assegura en el document, que situa el dèficit real de la Generalitat el 2010 entorn del 3,2%.

I és que, segons el document, encarregat pel primer secretari del PSC i expresident català José Montilla, el 3,6% del PIB de dèficit amb què s'estima que la Generalitat va tancar el 2010 està "distorsionat per l'efecte del diferent comportament de les lliures efectuades per l'Estat a compte del model de finançament". També el PSC explica l'augment del dèficit previst el 2010 per la caiguda dels ingressos i no per un "descontrol" en la despesa, a l'hora que apunta que les necessitats de tresoreria el 2011 "fins i tot podrien ser menors" a aquests 8.788 milions "si es redueixen les necessitats derivades de la variació d'actius financers".

Tal com fa aquesta nota, Iceta ha insistit avui a culpar al Govern de CiU de manipular les dades per "dramatitzar" la situació de les finances de la Generalitat i per "justificar" a la vegada retallades en matèria social i d'inversions que el PSC entén que no caldrien per complir amb el dèficit de l'1,3% marcat per l'Estat per a 2011. En aquest sentit, Iceta ha advertit avui que si el Govern segueix sense presentar al parlament català el pla d'estabilitat que ha enviat al Govern espanyol, "difícilment" podrà avenir-se a negociar els pressupostos de la Generalitat per a 2011.

"Si comencem tan malament es fa molt difícil pensar que hagi escenaris de col·laboració", ha apuntat Iceta, que ha instat de nou al president català a ajornar la seva promesa electoral d'eliminar l'Impost de Successions. La nota donada a conèixer avui pel PSC carrega contra l'actitud "injustificable i irresponsable" del govern que lidera Artur Mas -en una ocasió usa la paraula "campanya"- de generar "alarmisme" sobre les finances de la Generalitat per tractar de "dinamitar el llegat" del tripartit.

En el mateix sentit, el PSC entén que l'actual govern català també pretén amb aquesta tàctica "treure partit del greuge i la confrontació respecte al Govern central" o aconseguir que es percebin com "èxits negociadors" objectius ja obtinguts. Els socialistes catalans creuen que el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, és l'"honrosa excepció" a aquest comportament, encara que afegeixen que cabria que esperar d'ell "alguna cosa més que el silenci".

stats