CRISI AL PSC
Política 22/04/2014

Lucena acusa CiU i ERC d'aplicar una estratègia secreta per desestabilitzar el PSC

Nacionalistes i republicans repliquen que el PSC "es desestabilitza ell sol" i censuren que el partit s'hagi desmarcat de la defensa del dret a decidir

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha afirmat aquest dimarts que les dimissions a l'executiva dels socialistes gironins l'han sorprès "relativament", ja que "fa molt temps que en aquella estratègia tan ben planificada per mantenir la tensió fins al 9-N un objectiu és fer trontollar la situació del PSC". "Segur que, si poguéssim consultar els documents secrets de CiU i ERC, també hi trobaríem que l'estratègia passa per desestabilitzar el PSC", ha insistit, ja que "pensen que és una peça clau perquè la balança es decanti cap a una banda o altra" de cara a la consulta. "No és una conspiració enfocada només al PSC, però és una qüestió que segur que influeix", ha matisat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, en relació als crítics dimissionaris, ha lamentat que "tenien una gran dificultat per acceptar que la forma de prendre decisions és amb la democràcia interna", ja que "les decisions que es prenen són les que tenen un suport majoritari entre els militants del PSC". "No sé si per la pressió ambiental, perquè tenen menys protagonisme... tenen dificultats per acceptar que les posicions que defensen ara no són majoritàries", ha insistit. Sigui com sigui, Lucena no creu que ara calgui fer cap congrés regional a Girona o nacional a nivell català, i ha instat Pia Bosch o Joaquim Nadal a presentar-se a les primàries per elegir candidat a Girona per mesurar les seves forces.

Igualment, a banda de la pressió mediàtica o la falta de protagonisme, Lucena ha assenyalat que potser alguns dels dimissionaris ja són secretament independentistes. "Hi ha persones en el PSC que en els darrers mesos, encara que defensessin una consulta sense acord, en realitat ja estaven en posicions independentistes, com Toni Comín, cosa que podria afectar també els casos de Girona", ha afirmat.

Rèplica de CiU i ERC

Poc després, però, CiU i ERC han rebutjat les acusacions de Lucena. "Quan un partit és deslleial amb els seus programes electorals es desestabilitza ell sol", ha defensat el president parlamentari de CiU, Jordi Turull, qui creu que "buscar a fora els culpables dels problemes interns del PSC és tenir una visió molt poc real del que passa a casa seva".

Igualment, el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha assegurat que al seu partit tenen "moltíssima feina per fer la consulta, donar suport a la governabilitat i preparar les eleccions del 25-M". "El PSC no cal que ningú el desestabilitzi, ja ho fa sola la seva direcció", ha insistit, i ha lamentat que "un partit que ha estat tan important tingui ara un paper tan poc digne". "No sorprenen a ningú aquestes baixes ni les que vinguin les properes setmanes i mesos, la direcció hi ajuda, és la crònica d'una mort anunciada", ha apuntat Salvadó.

stats