EL FUTUR MODEL DE FINANÇAMENT
Política 01/06/2012

El PSC negocia amb el PSOE votar diferent quan el pacte fiscal arribi al Congrés

El pacte fiscal pot accelerar el replantejament de les relacions entre el PSC i el PSOE. Pere Navarro negocia amb Alfredo Pérez Rubalcaba tenir mans lliures amb el pacte fiscal al Congrés de Diputats.

Pere Martí
3 min
Pere Navarro parlant amb Rocío Martínez Sempere amb Artur Mas al fons.

BARCELONA.Si al PSOE li sembla bé la proposta de pacte fiscal que aprovi el Parlament de Catalunya, cap problema, però si no li agrada, haurà d'acceptar que el PSC hi voti a favor al Congrés si hi ha donat suport a la cambra catalana. Aquest és el missatge que va transmetre Pere Navarro a Alfredo Pérez Rubalcaba en un sopar que van celebrar dimarts a la nit a Madrid, acompanyat d'Antonio Balmón i Daniel Fernández. Per part del PSOE hi havia Elena Valenciano i Óscar López. "L'única cosa que no podem fer és tornar a fer el ridícul votant diferent a Barcelona i a Madrid", va explicar un dels membres de la delegació catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La manera d'evitar-lo és que el PSC tingui mans lliures per votar el pacte fiscal quan arribi al Congrés de Diputats. Els socialistes catalans ja estaven negociant des de fa mesos la nova relació parlamentària amb el PSOE, però el pacte fiscal ha accelerat les converses, que es plasmaran en un document abans de l'estiu, si no hi ha entrebancs d'última hora. La de dimarts a la nit era la segona trobada no comunicada a la premsa entre Navarro i Rubalcaba per abordar la qüestió. Pel que fa al pacte fiscal, el PSOE vol esperar a veure com acaba la negociació per decidir quin serà el seu posicionament parlamentari, però el PSC vol tenir tancat el protocol de relacions abans, per no quedar desautoritzats davant l'electorat català. Si finalment les negociacions del pacte fiscal acaben amb un acord que inclou el PSC i que respecta el marc legal vigent, és molt probable que el PSOE no s'hi oposi. Pels socialistes catalans, amb una abstenció del PSOE i els diputats catalans votant-hi a favor ja seria un bon escenari, segons expliquen fonts presents a la reunió, tot i que no descarten el vot afirmatiu dels socialistes espanyols si finalment hi ha un gran consens.

Els representants del PSC van garantir als del PSOE que la proposta de pacte fiscal no representarà una "ruptura" i si a més el PP s'absté al Parlament de Catalunya, com ha garantit Alícia Sánchez-Camacho, no podrà ser utilitzada per Mariano Rajoy per "criminalitzar" Rubalcaba. L'argument dels socialistes catalans va ser fer entendre al PSOE que el PSC no es pot quedar "en terra de ningú" en aquesta qüestió, perquè el deixaria molt desdibuixat en l'escenari polític català. Un altre argument va ser que el PP està tenint una actitud diferent de la que va mantenir durant l'Estatut. Aleshores era d'oposició radical i ara en canvi és de deixar fer, de no posar bastons a les rodes, almenys de moment. I en aquest context, el PSOE no es pot convertir en el principal opositor al pacte fiscal català.

La proposta de "consens" del PSC

Proposa negociar amb el govern d'Espanya un model singular i bilateral, tot i que no precisa si dins o fora de la Lofca. La proposta de Pere Navarro parlava de model diferenciat, sense més detalls. El model de consens inclouria els punts següents:

  • El protagonisme de la Generalitat en al gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els tributs suportats a Catalunya. Aquest protagonisme no es concreta si mitjançant una agència tributària pròpia o consorciada i deixa oberta la propietat de la clau de la caixa.
  • La màxima capacitat normativa de la Generalitat sobre tots els tributs en el marc de la normativa espanyola. Igual que la proposta Navarro.
  • L'atribució a la Generalitat de tots els rendiments tributaris, llevat dels que corresponen a l'administració central per finançar els serveis que presta i fer efectius els mecanismes de solidaritat que s'acordin. No fixa qui té els diners de la quota.
  • L'aportació catalana als mecanismes d'anivellament solidari en cap cas no podrà alterar la posició relativa de Catalunya en el rànquing de les comunitats, respectant de manera escrupulosa el principi d'ordinalitat. Ja figura en l'actual model i no s'ha complert. En la seva conferència, Navarro proposava limitar la solidaritat al 50%.
  • L'equiparació progressiva de resultats en tots els sistemes vigents a l'Estat, tal com figura en la conferència de Navarro.
  • L'establiment dels mecanismes adequats de "coordinació tributària" per lluitar contra el frau fiscal i simplificar els tràmits a ciutadans i empreses. Ja figurava en el model del PSC.
stats