Política 04/03/2017

PSC i PSOE ratificaran dilluns el seu nou protocol de relacions

Miquel Iceta i Javier Fernández el signaran probablement dimarts a Madrid

Ara / Europa Press
2 min
Javier Fernández i Miquel Iceta, reunits a Ferraz per parlar de la relació entre el PSOE i el PSC.

BarcelonaLa comissió executiva del PSC i la comissió gestora del PSOE ratificaran dilluns l'acord a què han arribat per suturar la ferida oberta entre els dos partits després del trencament de la disciplina de vot dels socialistes catalans en la investidura de Mariano Rajoy. És el pas previ perquè el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, puguin segellar definitivament l'acord en una reunió probablement dimarts a Madrid, segons fonts consultades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord és fruit d'un intens treball de la comissió negociadora que es va designar al novembre per buscar una solució a les diferències: s'ha optat per mantenir els pilars del protocol que els uneix des del 1978 i millorar-lo amb noves regles que permeten "reforçar" les relacions. Una de les primeres conseqüències visibles de l'acord serà la reincorporació d'un diputat del PSC a la direcció del grup socialista al Congrés de Diputats. Meritxell Batet en va ser apartada temporalment després del 'no' dels socialistes catalans a Rajoy i, probablement, serà ella mateixa qui tornarà a la direcció del grup.

A més, el nou pacte de relacions contempla que els militants del PSC que vulguin participar en les primàries del PSOE hagin de registrar-se en un cens –un pas que fins ara no s'exigia–, per garantir que participen "en igualtat de condicions" respecte a la resta de socialistes espanyols. Així mateix, es preveu crear una comissió de coordinació política amb quatre membres del PSOE i quatre més del PSC que es reunirà periòdicament per valorar el seguiment de l'acord i en la qual s'abordarà l'actualitat política i es compartiran impressions.

Aquesta comissió també servirà per parlar dels possibles pactes electorals que vulgui fer el PSC, que seguirà tenint autonomia però haurà de "consensuar" les seves aliances amb el PSOE. Els socialistes catalans defensen que no han amagat mai les seves aliances al PSOE i per això no preveuen que s'arribi a l'extrem que se'ls veti algun tipus de pacte en la nova comissió política que compartiran tots dos partits.

stats