Política 29/07/2014

El PSC vol que el Parlament insti el Congrés a crear una Comissió Mixta per la reforma constitucional

Iceta creu que és "un primer pas" per fer "practicable" la via federal en un moment en què el diàleg Catalunya-Madrid "no acaba de funcionar"

Acn
2 min

BarcelonaEl PSC ha registrat al Parlament una proposició de llei al Congrés dels Diputats per tal de crear una Comissió Mixta, formada per experts i responsables de les comunitats autònomes i l'estat, que estudïi la reforma de la Constitució. No es tracta d'un procés "immediat" sinó d'incitar "un debat públic, ciutadà i polític" per donar a la proposta federal una via institucional que la faci practicable", ha explicat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, després de la reunió interparlamentària. És "un primer pas, un gest polític per a un gran acord que requerirà esforços de tots; en un moment en què el diàleg no acaba de funcionar, hem volgut posar un nou pont". Segons el text del PSC, es tractaria d'un òrgan per a la "discussió i preparació d'una reforma constitucional" i qui ho faria seria 21 membres dels Parlaments i dels governs de l'Estat i de les comunitats així com 10 experts designats de manera consensuada. L'informe s'hauria de tenir enllestit en un màxim de mig any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta dels socialistes s'ha registrat al Parlament que l'haurà de debatre i votar i, si és aprovada, remetre-la al Congrés dels Diputats. Iceta és conscient que no és un procés "immediat" però creu que això és bo precisament perquè volen incitar un "debat polític, públic i ciutadà" sobre la reforma constitucional "seriosa". No volien que la seva opció entrés en "via morta" ni que es trobés que "no té vies institucionals que la facin real i practicable; per això hem fet el pas".

En qualsevol cas, la decisió de crear la Comissió Mixta es prendrà al Congrés i Iceta ha demanat que es tiri endavant amb el suport d'una "majoria àmplia disposada a abordar un procés d'aquestes característiques". "És un primer pas, un gest polític, una aportació per a un gran acord que requereix esforços per part de tots", i arriba, ha recordat, en un moment en què el diàleg entre les institucions catalanes i espanyoles "no acaba de funcionar". Així, pels socialistes, la Comissió Mixta és "una nova via, un nou punt que faria possible transitar pel diàleg, la negociació i el pacte".

Iceta ha reiterat que el PSC està "cada dia que passa més convençut que la reforma federal de la Constitució" és l'opció que "permetria donar sortida a un conflicte que corre el risc d'acabar amb un xoc de trens" El text del PSC, que vol una modificació de la Carta Magna "seriosa, treballada amb temps i amb tothom, recull com a motius les necessitats per a l'estat espanyol d'un sistema federal amb competències per cada territori, un Senat o Consell federal, uns estats que "haurien de ser les constitucions de cada comunitat", canviar l'estructura del Tribunal Constitucional, establir mecanismes de col·laboració federal i aspectes del finançament; així com també regeneració democràtica i un perfil més social per a l'estat, més enllà del debat territorial.

stats