Política 31/10/2019

El PSC rema amb Sánchez per aconseguir la ‘pole position’ a les catalanes

El partit nega el diàleg amb Torra fins que aparqui les "exigències" i accepti les "regles del joc"

Marc Toro
3 min
Acte d'inici de la campanya del 10-N del PSC a l'Hospitalet de Llobregat amb Miquel Iceta (dreta), Núria Marín, Manuel Cruz i Mercè Perea

L'Hospitalet de Llobregat"Perquè Messi marqui gols, Arturo Vidal ha de córrer". Amb aquest símil futbolístic defineix un càrrec del PSC la campanya del partit de cara al 10-N. Els socialistes catalans busquen de nou maximitzar els suports a Catalunya per garantir la continuïtat de Pedro Sánchez a la Moncloa, un fet que en les últimes generals, municipals i autonòmiques els ha propulsat a les urnes. I és precisament per això que l’objectiu de fons també es pot interpretar en clau esportiva: els de Miquel Iceta volen aconseguir el primer lloc a la graella de sortida, la pole position, de cara a les pròximes autonòmiques, que preveuen més d’hora que tard.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit proclama que el 10-N és capaç de fer el sorpasso a ERC i, a diferència del 28-A, guanyar les eleccions generals. L’últim baròmetre del CIS allunya aquestes expectatives, però torna a donar al PSC la segona posició amb 13-14 escons, un o dos més que a l'abril (12, cinc més que el 2016). Internament, però, i tenint en compte el context actual, es dona per bo aguantar posicions. Aquest cop el partit ja no compta com abans amb l’apel·lació al vot útil per frenar la triple dreta que tan bons resultats els va donar, i la sentència del Procés li pot fer perdre part del catalanisme moderat o fins i tot de l’independentisme que els va fer confiança fa mig any. Això sense comptar la possible abstenció davant del bloqueig a l’Estat.

Els socialistes, amb tot, estan convençuts que la seva principal font de creixement està en la debilitat de Ciutadans, i en aquells votants unionistes que recelen dels vaivens del discurs dels taronges o el seu extremisme, començant pels pactes amb Vox. D’aquí el contundent discurs amb l’independentisme -dins del qual inclouen els comuns, el principal competidor per l’esquerra-, i que els principals dards de l'acte d'inici de campanya, celebrat aquest vespre a l'Hospitalet de Llobregat, anessin dirigits tant a les propostes de la dreta com al president de la Generalitat, Quim Torra. "Som els únics que podem derrotar la dreta i l'independentisme el 10-N", ha clamat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, mestre de cerimònies en substitució de la candidata del partit, Meritxell Batet, que guarda repòs per prescripció mèdica.

Iceta, que ha insistint en la demanda de "concentrar" el vot progressista en el PSC, ha deixat clar que no hi haurà diàleg amb el cap del Govern fins que no compleixi amb les condicions que se li posen des de la Moncloa: condemnar la "violència", donar suport als cossos policials i parlar abans amb les formacions catalanes. "Estem disposats a escoltar, dialogar i cedir [...], però per fer-ho haurem d'acceptar tots les regles del joc", ha dit davant de les 300 persones que s'han aplegat a l'auditori Barradas. En una línia semblant, el president del Senat i candidat del PSC a la cambra alta el 10-N, Manuel Cruz, ha entonat el "diàleg o diàleg", però l'ha negat al cap del Govern mentre busqui imposar les seves "exigències" en lloc de "buscar solucions". "Per al diàleg calen dues parts, i ara només hi som nosaltres", ha afirmat.

"Som els únics en aquest país que parlem de diàleg i ponts, de lleis i respecte, que parlem de pactar", s'hi ha afegit l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, que sense especificar a qui es referia ha demanat "fer el possible perquè parlem". Més moderada en aquest sentit que els seus companys d'escenari -tot i que ha demanat igualment la dimissió de Torra-, Marín ha aprofitat per garantir que no trencarà el pacte que manté amb JxCat a la Diputació tot i les pressions de la resta de partits unionistes. "No trencarem el pacte per un motiu: si governa el Partit Socialista, el govern de la Diputació serà un govern per a tots i cadascun dels pobles i ciutats de la província de Barcelona", ha argumentat.

La incertesa del clima al carrer

Malgrat les apel·lacions al diàleg, l'estratègia del PSC genera dubtes a alguns dirigents del partit que consideren que reproduir el discurs dur del PSOE contra l’independentisme -al qual es vincula amb la violència i s'assimila a la ultradreta- desdibuixen el perfil moderat reivindicat pel PSC. També el fet que Sánchez no estigui reivindicant cap solució per resoldre el conflicte territorial i que fos Iceta qui el va haver de forçar a incloure al programa les referències al model federal.

Alhora, la crispació que es pot viure durant la campanya amb diverses accions previstes dels CDR -o del Tsunami Democràtic, en la jornada de reflexió- podrien perjudicar els socialistes en pro de les opcions unionistes més abrandades, com el PP, Cs o fins i tot Vox. El PSC, amb tot, confia que les mobilitzacions no donin lloc a nous aldarulls i que la generosa presència de ministres en funcions en campanya ajudi a visualitzar els socialistes com l'antídot en moments de confrontació. Dels gols de Sánchez el 10-N en depèn la cursa d’Iceta a les catalanes.

stats