Política 11/03/2019

El PSC crida a votar Sánchez el 28-A per "superar el conflicte que ha encès l'independentisme"

Reivindica la via del diàleg dins la Constitució i un pacte sobre l'autogovern i el finançament

Marc Toro
4 min
Miquel Iceta i Meritxell Batet en l’acte d’ahir a la seu del PSC.

Barcelona"L'Espanya que volem". Aquest és el títol que, agafant-se al lema de precampanya de Pedro Sánchez, ha escollit el PSC per al seu manifest de cara a les generals. El text, que s'ha aprovat aquest vespre al consell nacional del partit, demana el vot per a l'encara president espanyol per "superar el conflicte que ha encès l'independentisme", que defineix com una "amenaça" i un "repte" per a la democràcia al qual cal "fer-li front". La solució dels socialistes catalans, en aquest sentit, passa per insistir en la via del diàleg dins la llei "des d'una ferma convicció constitucional" i en l'impuls d'un pacte sobre l'autogovern i el finançament a Catalunya.

El manifest que representa la candidatura encapçalada per la ministra Meritxell Batet –que ha sigut ratificada també aquest dilluns– no fa cap concessió a un referèndum sobre l'autodeterminació, element clau en el trencament de les converses entre el govern espanyol i la Generalitat. El text, de fet, defensa l'estat de dret "enfront dels que pretenen desvincular la democràcia del dret" i carrega contra la unilateralitat. La fórmula socialista, en canvi, torna a basar-se en una reforma federal de la Constitució i en la reducció de "greuges i frustracions" perquè Catalunya se senti "més còmoda i protagonista".

El document, de quatre pàgines, confronta l'enfocament dels socialistes de la qüestió nacional amb el del PP, Cs i Vox, que –adverteix– "conformaran un govern reaccionari incapaç de promoure el diàleg". Davant les propostes de les tres dretes, a les quals s'acusa d'intentar "créixer" atiant el conflicte, els de Miquel Iceta defensen un "projecte integrador" que fugi de la "confrontació" i el "bloqueig" per resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya i que no suposi un "retrocés centralista", en referència al 155. Oferint-se per "salvaguardar l'autogovern", els socialistes deixen clar que no es poden "permetre excloure la meitat dels ciutadans ni fomentar l'enfrontament entre territoris".

Amb tot, el manifest remarca que "la del 28 d'abril no és una cruïlla qualsevol", sinó que s'està "davant d'una elecció que marcarà el futur col·lectiu de forma ben profunda": "Haurem de decidir entre dos camins radicalment antagònics. Entre el camí tortuós i estret que proposen les tres dretes, un camí que ens condueix a una Espanya més petita, malhumorada i crispada... o l'àmplia avinguda on no s'exclogui ningú que vulgui compartir un projecte atractiu plural, integrador, modern i compromès amb el futur de Catalunya, Espanya i Europa", afirmen els socialistes, i encara afegeixen: "Una Espanya de ponts o una Espanya de trinxeres".

En declaracions al consell nacional recollides per diverses agències, Batet ha resumit que el pròxim 28 d'abril els ciutadans hauran de decidir entre dues opcions: si Espanya té "un govern progressista presidit per Pedro Sánchez" o si triomfa la dreta que representen el PP, Cs i Vox, dels quals opina que "tant és l'ordre en què quedin perquè al final representen el mateix i tots han adoptat el mateix discurs". "La democràcia, els drets i les llibertats no estan garantits", ha advertit Batet, que ha contraposat la proposta socialista a la d'aquells que viuen "feliços" en el "conflicte permanent".

Borrell, la persona "idònia" per anar a Europa

En el marc del consell nacional, el PSC també ha aprovat una resolució en què defensa la figura de Josep Borrell, ministre d'Exteriors i candidat del PSOE a les europees del 26 de maig, com "la persona idònia" per encapçalar la llista dels socialistes a Europa davant "l'onada populista i d'extrema dreta". El seu nom va sonar per encapçalar la llista del PSC el 28-A, però el partit preferia el perfil dialogant i menys polèmic de Batet. Els d'Iceta li donen, però, tot el suport en la seva nova etapa a Parlament Europeu. "Ferm defensor d'una Catalunya, una Espanya i una Europa plurals, ara s'enfronta al repte de liderar els socialistes catalans i espanyols en la carrera per lluitar contra l'extrema dreta i els nacionalismes", remarca el text, que avala Frans Timmermans com a candidat a la presidència de la Comissió Europea.

El manifest del PSC per a les europees, també aprovat aquest dilluns, carrega igualment contra els els "nacionalistes nostàlgics" que venen "perillosos miratges". El text, de quatre pàgines com el de les generals, crida a impulsar un "canvi radical" a Europa per "construir un projecte de futur en què puguin creure tots els europeus". En aquest sentit, defensa un nou contracte social a Europa que "protegeixi els drets de la ciutadania i promogui la solidaritat" i "garanteixi una vida millor per a la majoria, no per a uns pocs". L'encarregat de defensar aquest programa en representació del PSC, al costat de Borrell, serà el ja eurodiputat Javi López.

López critica la candidatura "simbòlica" de Puigdemont

En declaracions a la reunió d'aquest vespre, López ha advertit que amb les europees "no es resoldrà el conflicte polític entre catalans ni el conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya". "Qui ho vulgui plantejar així, l'únic que farà serà enganyar els catalans i aquest país ja ha tingut prou enganys", ha afegit. Després que JxCat hagi acordat que Carles Puigdemont sigui el seu candidat a les eleccions europees –i que ERC anunciés que Oriol Junqueras serà el seu cap de llista en els mateixos comicis–, el candidat socialista ha afirmat: "La diferència entre la nostra candidatura i la que presenten els independentistes és que la nostra no és simbòlica, sinó efectiva, per resoldre els problemes dels catalans. Prou de simbolismes. Ja n'hem tingut prou", ha conclòs.

Manifest-Electoral_Generals2019
stats