Política 02/10/2019

El PSC ratifica l'abstenció a la moció de censura contra Torra després de reunir-se amb Cs i el PP

Iceta veu un "interès electoralista" en la proposta de Roldán i creu que "consolida" el president

Ara
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, instants abans d’intervenir en el ple sobre la seva designació com a senador.

BarcelonaLa pressió de Cs i el PP al PSC perquè doni suport a la moció de censura contra el president Quim Torra no ha fet efecte. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha refermat el seu 'no' a secundar la iniciativa del partit taronja després de reunir-se aquest dimecres per separat amb els caps de files de les dues formacions, Lorena Roldán i Alejandro Fernández. En un comunicat posterior a les dues trobades, Iceta ha reiterat que veu un "interès electoralista" en la proposta de Roldán, i, tot i admetre que la "continuïtat del president Torra és un problema", ha deixat clar que "ni Lorena Roldán ni Ciutadans són la solució que necessita el nostre país".

Fonts socialistes confirmen que el PSC no es mourà de l'abstenció a la moció de censura que es debatrà i votarà dilluns que ve, tal com va anunciar la portaveu parlamentària del partit, Eva Granados. En el comunicat, Iceta apunta que "una moció de censura condemnada al fracàs" només "consolida" el cap del Govern, i recorda que l’anterior presidenta del grup parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, havia rebutjat impulsar aquesta mesura "per la seguretat de perdre-la i perquè considerava que l’únic que aconseguiria és unir encara més els independentistes".

Iceta acaba afirmant que "l’alternativa" al govern Torra "sorgirà de les pròximes eleccions al Parlament", i es mostra convençut que "correspondrà encapçalar-la als socialistes". "Les nostres conegudes posicions de defensa del diàleg dins de la legalitat són les que estan cridades a fer possible la reconciliació entre els catalans i la recerca de solucions acordades per enfortir l’autogovern i millorar el finançament de la Generalitat", afirma, entre d'altres.

Roldán li respon que té una "obligació moral" de rectificar

La posició del PSC no ha agradat a la formació taronja, i Roldán ha demanat a Iceta que "recapaciti" i "rectifiqui" la seva decisió d'abstenir-se en la moció de censura: "És una obligació moral", ha dit en declaracions recollides per l'agència Efe. "En un moment com aquest tots els constitucionalistes hem d'anar junts i de bracet", ha sostingut en roda de premsa al Parlament.

Roldán ha assegurat que, fins a l'últim minut, demanarà al PSC "que recapaciti, que rectifiqui, que es mulli i que decideixi amb qui vol estar". Per intentar convèncer-lo, la líder de Ciutadans a Catalunya li ha demanat que es fixi que "quan divideix el constitucionalisme, qui se n'alegra és el separatisme". "Som conscients que la suma no dona, però és tan greu el que ha passat a Catalunya que exigeix que fem alguna cosa", ha insistit Roldán, que ha descartat retirar la moció de censura després del debat i abans que es voti com va fer el popular Josep Piqué el 2005.

La líder taronja ha explicat que durant aquest dimecres també ha contactat amb la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que va anunciar que el seu partit rebutjarà la moció, per reclamar-li que "rectifiqui" i es posi "al costat dels demòcrates".

El PP anima Iceta a presentar una moció de censura al gener

Des del PP, Fernández ha animat el líder del PSC a presentar una moció de censura contra Torra el gener del 2020. "Cal escollir entre Torra o democràcia", ha argumentat en una roda de premsa al Parlament, aquest dimecres a la tarda, assegurant que així li ha traslladat a Iceta en la reunió que han mantingut poc abans.

Segons el líder del PP, el dirigent socialista "no ha dit que no", però ha reconegut que no ha mostrat "entusiasme". Fernández ha lamentat que el PSC mantingui la intenció d'abstenir-se a la moció de censura de Cs: "A hores d'ara Iceta prefereix Torra". Fernández també ha trucat abans la líder de CatECP, Jéssica Albiach, per convèncer-la de presentar una moció de censura contra Torra –tot i que ja ho ha descartat–, i ha afirmat que si ella es presenta com a candidata, comptarà amb el vot del PP. El líder dels populars es reunirà demà amb la cap de files de Cs, Lorena Roldán.

stats