Política 09/05/2019

El PSC s'aferra a la "primavera socialista" per recuperar-se a Barcelona i créixer al territori

Collboni s'erigeix en dic de contenció de l'independentisme a la capital catalana

Marc Toro
5 min
L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, aquest dijous a l'inici de campanya amb la ministra Reyes Maroto, el ministre i candidat a les europees del PSOE, Josep Borrell, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta

BarcelonaEl PSC ha perdut al llarg dels últims dotze anys prop de 1.300 regidors i 157 alcaldies, un balanç demolidor per a un partit que fa bandera de la seva força municipalista. La resistència als principals bastions de l'àrea metropolitana a les eleccions del 2015 no va evitar que el partit obtingués els pitjors resultats de la seva història en uns comicis locals (amb 837 regidors menys), i una de les patacades més sonores va ser a Barcelona, on qui torna a ser candidat, Jaume Collboni, tan sols va aconseguir quatre regidors, set menys que el 2011. La generosa victòria del PSOE el 28 d'abril passat, així com el segon lloc dels socialistes a Catalunya, dona ara ales als de Miquel Iceta per tornar a créixer el 26 de maig. És per això que el PSC confia en la continuïtat del que alguns al partit anomenen "primavera socialista" per, en paral·lel a les europees, fer un bon resultat a Barcelona i recuperar múscul a la resta del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'arrencada de campanya a Barcelona, agredolça pel greu estat de salut de l'exlíder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha volgut transmetre amb la ubicació de l'acte un missatge de remuntada. El míting s'ha celebrat a Sant Martí, en un dels districtes que els socialistes van tornar a fer seu a les generals. Amb el lema 'Tornem a ser Barcelona', Collboni confia en recuperar terreny perdut allà on els comuns es van imposar a les últimes municipals, i per això centrarà una gran part de la campanya en denunciar el "fracàs" de la gestió d'Ada Colau al capdavant del govern municipal, del qual va formar part fins que en va ser expulsat després que els socialistes donessin suport a l'aplicació del 155.

"Cal canviar, girar full al període de Colau i dir-li que ho ha intentat però que o no ha volgut o no ha pogut, i que els socialistes prediquem i donem blat!", ha dit l'alcaldable, que també ha criticat que l'alcaldessa hagi "subordinat" Barcelona al Procés. "Ha estat més pendent del Procés que de Barcelona i més preocupada pels independentistes que pels veïns", ha afirmat. L'alcaldable del PSC s'ofereix com l'única força d'esquerres que combat les "trinxeres" que assegura que vol cavar ERC i com "l'únic vot possible" per evitar una alcaldia d'Ernest Maragall, tal com ho ha resumit al matí el cap de campanya a Barcelona, Carles Prieto.

"¿Volem una Barcelona que segueixi el camí del fracàs d'Ada Colau o que Barcelona sigui una peça del joc de l'independentisme amb el candidat d'ERC?", ha preguntat retòricament en l'acte el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i ha resolt: "No volem triar entre dos mals!" Evidenciant que Collboni també vendrà l'experiència dels governs del PSC a la ciutat, Iceta l'ha assenyalat com l'hereu de "la nissaga d'alcaldes socialistes que han fet gran Barcelona i que volem que torni". Collboni ha explicat que el seu objectiu és fer de Barcelona una ciutat de la qual tots els ciutadans se sentin "orgullosos", que sigui "segura i tranquil·la", "alegre i cosmopolita", la Barcelona de l''Amics per sempre', ha dit en referència a la cançó escrita per als Jocs Olímpics de Barcelona 92. Emmirallant-se en aquell esdeveniment i en el Fòrum de les Cultures del 2004, de fet, Collboni té com a proposta estrella de la campanya impulsar la candidatura de Barcelona per a l'Exposició Universal del 2030.

En l'àmbit nacional, el partit també confia que l'aval a la gestió socialista als municipis serveixi per consolidar posicions. Els socialistes encaren els reptes de mantenir el govern i ampliar majories a Tarragona i Lleida i en feus tradicionals com l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat i Granollers. Però també resistir allà on el Procés els ha passat més factura, com Terrassa, i fer un bon paper en llocs estratègics com Badalona, on els socialistes governen en minoria des de fa menys d'un any després d'haver guanyat una moció de censura amb el PP contra l'alcaldessa, Dolors Sabater.

Ple suport de Sánchez i els ministres

El gran actiu de Collboni i de moltes candidatures socialistes per sumar vots serà l'aliança del PSOE a la Moncloa. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i fins a set dels seus ministres –comptant-hi el candidat del PSOE a les europees, Josep Borrell, que ha participat aquest vespre en l'acte– es bolcaran en la campanya del PSC a Catalunya, amb una especial presència a Barcelona. I aquí el benefici és recíproc: Sánchez, que demà ja participarà en un míting a Barcelona i que tornarà el dia 23 per a l'acte central, té el convenciment que repetir un bon resultat a Catalunya –i sobretot a la capital catalana– podria ser venut com un reforç de l'aval a la seva aposta pel diàleg i la distensió. Sobretot després que JxCat i ERC amenacin amb bloquejar el seu gest simbòlic de situar Iceta al capdavant del Senat.

Després de reivindicar precisament la candidatura del líder socialista per encapçalar la cambra alta, Borrell ha carregat contra els nacionalismes que volen "aixecar fronteres" a Europa, i ha afirmat que "els independentistes no saben que les seves idees són completament contràries al que representa Europa". "Europa és enderrocar fronteres i reconèixer que tots tenim a dins una identitat múltiple", ha afegit. Borrell, que ha relacionat en tot moment el seu discurs europeu amb les crítiques al Procés, ha aprofitat per carregar contra aquells que creuen que a Catalunya només hi caben "els catalans d'arrel". "No, la gent que hem vingut de molts llocs diferents", ha dit entre aplaudiments.

A la crida a "bastir ponts" s'hi ha sumat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que ha participat en l'acte per cridar a "recuperar l'esplendor de Barcelona" reproduint la victòria socialista de les generals a la capital catalana. Ha assegurat que la ciutat està "trista i no brilla", i ha demanat fer alcalde Jaume Collboni per recuperar la "interlocució" que l'Estat no ha pogut tenir amb el govern municipal d'Ada Colau en matèria de comerç i d'indústria. "La ciutat està esperant un alcalde compromès que ha estat treballant incansablement aquests quatre anys", ha conclòs.

El risc del canvi de paradigma

Al marge del suport del PSOE, la incògnita a resoldre per al PSC és si l'auge del socialisme a les generals respon a una genuïna remuntada o si majoritàriament va ser el resultat de la crida al vot útil per evitar l'aliança del PP, Cs i Vox. El discurs de la por ja no té lloc en aquestes eleccions, i malgrat que tot juga a favor dels socialistes per obtenir un bon resultat, el canvi de paradigma a les eleccions municipals podria frustrar les altes expectatives de creixement. El CIS d'aquest divendres, sense anar més lluny, donava a Collboni entre 6 i 7 regidors, lluny del "triple empat" que ell augura a Barcelona amb ERC i Barcelona en Comú. La campanya determinarà si la suposada "primavera socialista" és real o queda en un miratge.

stats