Política 09/09/2019

El PSC reclama que la Diada serveixi per "girar full" del Procés i obrir una "nova etapa"

Reivindica la necessitat de buscar una "solució acordada" amb les institucions espanyoles

Marc Toro
2 min
El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, en roda de premsa aquest dilluns

BarcelonaEl PSC ha fet aquest dilluns una crida a aprofitar la Diada per "girar full" del Procés i obrir una "nova etapa" que deixi enrere les "polítiques de confrontació", el "bloqueig parlamentari" i la "inacció del Govern". En una declaració amb motiu de l'Onze de Setembre, els socialistes, que demanen la "reconciliació", "bon govern" i el "retorn a la política", criden a refer els "pactes polítics trencats o fortament malmesos" i buscar una "solució política" i "acordada" a Catalunya i amb les institucions espanyoles i que els catalans la puguin "ratificar amb el seu vot". Una votació que en cap cas seria un referèndum d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'escrit, el PSC demana que la Diada no quedi "segrestada" per l'independentisme i critica que el Govern no estigui "a l'altura del seu rol institucional". Els socialistes, de fet, assistiran aquest dimarts al vespre a l'entrega de les Medalles d'Or del Parlament i dimecres a l'ofrena foral a Rafael Casanova, però no aniran a l'acte del Govern perquè consideren que "exclou i oblida la meitat de la població de Catalunya", en declaracions del secretari d'organització del partit, Salvador Illa. L'acte al qual fa referència porta per títol 'Tornarem' i servirà per homenatjar els presos polítics i exiliats.

Malgrat que destacats dirigents del partit han expressat el seu desacord amb la presó preventiva i amb les acusacions sobre els líders independentistes, els socialistes s'esforcen en evitar la seva presència en actes de condemna de la repressió, tement que es pugui interpretar com un qüestionament de la justícia. Illa, de fet, ha volgut cridar un cop més a l'acatament de les sentències al marge de les opinions, com també fa en una declaració amb motiu de la Diada l'expresident de la Generalitat José Montilla. Amb tot, Illa ha demanat que la sentència sigui el "retorn a la política", sense concretar exactament en què es traduiria i resistint-se a parlar d'indults, un recurs que els socialistes no descarten en privat tot i el rebuig dels presos.

En la declaració, el PSC presumeix d'haver "contribuït decisivament a preservar les nostres institucions d'autogovern" davant la "deriva" i la "confusió" dels últims anys, malgrat que va avalar l'aplicació de l'article 155 per part de l'Estat, mitjançant el qual es va intervenir l'autonomia de Catalunya. "No es tracta de tornar a repetir errors del passat, sinó d'avançar per assegurar el progrés col·lectiu", avisa a l'independentisme, i s'ofereix per liderar la nova etapa que proposa iniciar.

stats