Política 03/03/2011

El PSC amenaça no col·laborar amb Mas si accentua la seva deriva sobiranista

En un apunt en el seu bloc, Iceta ha subratllat que els socialistes no es prestaran a un "joc d'ambigüitats i equívocs" sobre autogovern i finançament.

Redacció
2 min

BarcelonaEl portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha alertat avui que si el president català, Artur Mas, accentua la seva "deriva" sobiranista, insistint en el concert econòmic o donant suport explícit a les consultes independentistes, els socialistes veurien "inviable un escenari de col·laboració futura". En un apunt en el seu bloc a internet, amb el títol d'"Avís per a navegants", Iceta ha subratllat que els socialistes no es prestaran a un "joc d'ambigüitats i equívocs" sobre autogovern i finançament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'una banda, el PSC exigeix al Govern de Mas que "manifesti clarament el seu compromís amb el desplegament de l'Estatut" votat pels catalans. De l'altra, els socialistes catalans es neguen a plantejar ara des de Catalunya la reclamació d'un model de concert econòmic: "La revisió del finançament acordada per l'anterior govern de la Generalitat està prevista als cinc anys de la seva aprovació".

Segons Iceta, "quan arribi el moment" el PSC estarà obert a "estudiar qualsevol millora del finançament de Catalunya", encara que defensarà un pacte fiscal "federal", com el "vigent" actualment, que tingui cabuda a la Constitució. Implícitament Iceta descarta el concert econòmic, en considerar "imprescindible" que la proposta tingui en compte el dictamen del Consell Consultiu de la Generalitat sobre el projecte d'Estatut de 2005, que va veure inconstitucional l'apartat financer, similar al model de concert.

A més, per advertir al Govern que no ha de traspassar certes línies vermelles si vol comptar amb la col·laboració parlamentària del PSC, Iceta ha recordat que CiU "no va rebre un mandat popular d'orientació sobiranista", de manera que el president Mas "no pot prestar suport a les consultes sobiranistes participant-hi". D'una altra banda, segons Iceta, el PSC està disposat a "ajudar" el Govern en matèria econòmica, sempre que compleixi certes condicions, entre elles la de renunciar a "manipular interessadament les dades econòmiques per justificar retallades indiscriminades".

També ha exigit al Govern que no elimini l'impost de successions i no estableixi noves desgravacions sobre l'IRPF per beneficiar als titulars de pòlisses de salut privades. Segons Iceta, la reducció de la despesa "no pot implicar la retallada de serveis existents o prestacions ja reconegudes, així com d'inversions començades o licitades que comptessin amb un finançament ja compromès"

stats