POLÍTICA
Política 01/07/2013

El PSC, sobre el 29-J: "Ens hauria agradat que defensés el dret a decidir, no la independència"

El portaveu de la formació erigeix la reforma de la Constitució en sentit federal en l'única alternativa possible a "l'immobilisme" de Rajoy i el "laberint" de Mas

M.colomer
2 min

Barcelona"Ens hauria agradat que en la convocatòria prèvia fos més explícita la defensa del dret a decidir". Així ha replicat el portaveu del PSC, Jaume Collboni, al Concert per la Llibertat de dissabte al Camp Nou, que ha definit com a "clarament independentista". Això sí, a diferència del PP, el PSC ha mostrat el seu "respecte pels organitzadors, artistes i ciutadans" que hi van assistir, i ha deplorat que la popular Alícia Sánchez-Camacho ho definís com un "aquelarre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després de la reunió de l'executiva del PSC, Collboni ha erigit la reforma de la Constitució en sentit federal que promouen els socialistes en l'única alternativa viable davant "l'immobilisme" de Rajoy i el "laberint sense sortida" d'Artur Mas. Després que el PSC s'exclogués del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, els socialistes han deixat clar –amb resposta implícita també a Josep Antoni Duran i Lleida– que aquesta setmana participaran en la comissió parlamentària pel dret a decidir, al seu criteri, el veritable fòrum des d'on "s'ha de liderar el camí de la recerca de la solució a un nou 'statu quo' per a Catalunya". "El nou temps que s'obre entre Catalunya i Espanya exigeix noves respostes", ha afegit.

Reforma constitucional

De fet, com ha recordat Collboni, aquesta setmana serà "important" per al projecte federalitzant del PSC. Pere Navarro ha d'enllestir les converses amb líders del PSOE de cara al consell territorial del PSOE que es farà a Granada i en què s'ha de presentar el document base de reforma constitucional que proposen els socialistes espanyols. "Tenim l'oportunitat de construir un nou estat més modern", ha subratllat Collboni, que ha posat èmfasi a situar el PSC entre els que no volen mantenir l''statu quo' o, el que és el mateix, els que volen allunyar-se del PP pel que fa al projecte territorial. Això sí, ja ha avançat que no cal comptar amb un text que reconegui el dret a l'autodeterminació dels territoris ara integrats a Espanya: "Que ningú esperi un article que reconegui el dret a la secessió", ha resumit. I la consulta que defensa el PSC, doncs, on queda? "S'ha de fer amb empara legal, no necessàriament constitucional, i acord entre governs".

stats