Política 04/09/2019

Els comuns troben mancances als pressupostos però veuen més predisposició a negociar per part del Govern

El PSC es veu lluny dels comptes però tampoc es descarta com a potencial soci

Quim Bertomeu
2 min
El diputat dels comuns David Cid arribant a la conselleria d'Economia

BarcelonaPrimera presa de contacte entre els comuns i el Govern per negociar els pressupostos del 2020. Es tracta d'una trobada significativa, ja que el partit d'Ada Colau va ser el soci prioritari dels comptes de 2019, però llavors les negociacions van fracassar. Fonts dels comuns consultades per l'ARA han explicat que ha estat una reunió introductòria en la que no han vist "cap xifra" nova, però s'han obert a seguir parlant amb l'Executiu català en les properes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns consideren insuficient l'augment de la despesa que planteja el Govern -2.500 milions respecte 2017 i 795 respecte els comptes fallits de l'any passat- i reclamen que la Generalitat inclogui una pujada dels seus ingressos per la "via de la fiscalitat". Celebren que el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, avui mateix hagi parlat de modificar l'IRPF, l'impost de successions i introduir tributs ambientals, però esperen conèixer més detalls. Malgrat tot, el partit de Colau constata que l'arrencada de les converses ha sigut "més intensa" que en l'exercici anterior.

Reunió amb el PSC

Després dels comuns, ha sigut el PSC el següent grup en passar per la Conselleria. Els socialistes han lamentat que encara hi ha "poca concreció" en els números que els ha presentat la conselleria d'Economia, però s'ha mostrat obert a seguir-ne parlant quan se'ls torni a citar. En declaracions als mitjans després de la trobada, la diputada socialista Alícia Romero ha dit que el seu partit "sempre" s'asseu a les taules on se'l convoca i que la pròxima vegada no serà diferent.

Malgrat tot, els socialistes veuen dues mancances per donar suport als comptes. La primera, purament econòmica, és que consideren que l'augment de la despesa és insuficient i que els comptes "no reverteixen les retallades". La segona és l'orientació política del Govern. Demanen a Torra que abandoni la confrontació i que, en el pròxim debat de política general al Parlament, situï l'executiu català en un marc de "diàleg i legalitat". "Està a les seves mans posar les condicions perquè això sigui així", ha conclòs després de la reunió.

stats