AJUSTOS A L'ADMINISTRACIÓ
Política 05/06/2012

El PSC avala la consulta contra les retallades que proposen els sindicats

El PSC ha acostat posicions amb CiU pel que fa al finançament però no vol perdre perfil propi i donarà suport a la consulta convocada pels sindicats contra les retallades. A la del pacte fiscal, d'entrada, no.

Pere Martí
3 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va presentar ahir davant la premsa els acords del secretariat nacional del partit.

BARCELONA.Els gestos d'acostament entre CiU i el PSC en matèria de pacte fiscal continuaran avui mateix amb la segona reunió entre Pere Navarro i Josep A. Duran i Lleida, però els socialistes no volen que la foto i les negociacions amb CiU els acabin desdibuixant com a partit d'esquerres. Per aquest motiu, el secretariat del partit va decidir ahir donar suport a la consulta contra les retallades que han convocat els sindicats UGT i CCOO.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pere Navarro ja va contactar ahir telefònicament amb Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego per posar el PSC a disposició de la iniciativa i en els pròxims dies es reuniran. La suma dels socialistes és clau perquè per convocar una consulta hi ha diverses vies, segons la llei vigent, i una és que la demani una cinquena part del Parlament, és a dir, 27 diputats, i el PSC en té 28; per tant, n'hi hauria prou. Hi ha un altre camí, que és que ho demanin dos grups parlamentaris, que serà el més probable, de manera que la petició la farien conjuntament els socialistes i ICV-EUiA. Encara hi ha una tercera via, que és la recollida de firmes. En aquest cas se'n requereixen 200.000 i obligaria els sindicats a fer un gran esforç de mobilització, de resultat incert.

Encara hi ha un element final, que és que la consulta, en el cas que l'aprovi el Parlament, requeriria l'autorització de l'Estat. Aquest és un requisit que la nova llei de consultes no referendàries que està a tràmit al Parlament elimina, però que l'actual, aprovada pel govern tripartit, preveu. Aquí els sindicats hauran d'afinar molt la pregunta, perquè la llei impedeix preguntar sobre pressupostos o temes fiscals, de manera que té molt poques possibilitats de prosperar.

Quan els sindicats van presentar la iniciativa de la consulta, el president de la Generalitat, Artur Mas, la va rebutjar recordant que si es fes una consulta preguntant a la gent "si vol pagar impostos també sortiria que no".

Però al marge dels entrebancs legals, el que busca el PSC és vincular el debat del pacte fiscal amb el del pacte social perquè, segons Navarro, "no es tracta només de quants diners volem, sinó per a què els volem". El dirigent socialista va recordar que el dèficit social també augmenta perquè Catalunya "ha retrocedit cinc anys pel que fa a la a la despesa social". Per fer front a aquesta situació, va apostar per la unitat i el consens, també en aquest terreny, com s'està fent amb el pacte social.

No a la consulta pel pacte fiscal

Després de veure que el ple extraordinari al Parlament sobre les retallades no va fer canviar l'actitud del Govern respecte a la tisorada, el secretariat socialista va decidir sumar-se a la iniciativa dels sindicats per augmentar la pressió sobre l'executiu d'Artur Mas. Navarro va desvincular el suport a la consulta dels sindicats a una eventual consulta sobre el pacte fiscal amb l'argument que "no està convocada". La consulta figura en el pla B de CiU, ara temporalment aparcat, i ERC ha demanat que es convoqui abans d'anar a Madrid a negociar el pacte fiscal, per reforçar la petició catalana davant les Corts espanyoles.

Precisament respecte al pacte fiscal, Navarro va reiterar la necessitat que hi hagi un acord com més ampli millor entre els partits catalans perquè el president de la Generalitat vagi a Madrid a negociar el nou sistema de finançament amb la màxima força. Una vegada més va reivindicar el paper dels socialistes catalans perquè són el partit que més documents ha presentat en les converses al voltant d'aquesta qüestió en pro d'un gran acord.

stats