DILEMA INTERN ALS SOCIALISTES
Política 03/09/2012

El PSC es debat entre unes primàries a una o dues voltes

El PSC ultima un innovador reglament de primàries per elegir el seu pròxim candidat electoral. El principal dubte és si apostaran per una o dues voltes, una opció més cara o amb un resultat final més obert.

S. González / R. Tugas
2 min
El PSC es debat entre unes primàries a una o dues voltes

BARCELONAEl llavors només alcalde de Terrassa, Pere Navarro, era un polític força desconegut quan al desembre es va imposar com a primer secretari del PSC. La victòria rotunda sobre l'altre aspirant, Joan Ignasi Elena, li va servir per guanyar notorietat. Per seguir donant-se a conèixer i renovar el partit va incloure entre les promeses un procés de primàries obertes per escollir el candidat a les pròximes eleccions al Parlament. Navarro no ha oficialitzat que hi vulgui optar, però ningú dubta que ho farà, i un procés de selecció com el que va entronitzar el candidat socialista francès i ara president, François Hollande, era considerada una bona catapulta cap a la popularitat que li falta. Aprofitant això, Ara Primàries, un moviment intern capitanejat per la portaveu adjunta al Parlament, Laia Bonet, pressiona perquè el procés s'obri com més millor, i la demanda d'una doble volta es preveu com un dels elements més controvertits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la proposta original de Navarro emulava les primàries franceses i, per tant, preveia una doble volta per votar els dos candidats amb més suports a la primera -excepte si en aquesta algú ja hagués rebut el 50% de les paperetes i fos proclamat directament cap de llista-. Alguns dirigents de la cúpula, però, ara recelen d'aquesta possibilitat, oficialment per motius econòmics, ja que la segona volta encariria sensiblement el procés, o pel retard que comportaria a l'hora d'oficialitzar el candidat, sobretot amb un possible avançament electoral a l'horitzó.

Tanmateix, partidaris de les primàries franceses temen que, amb un lideratge per consolidar, Navarro no vegi ara tan clar imposar-se en una segona volta contra un candidat que aglutini catalanistes i renovadors, amb la incògnita afegida d'un procés inèdit a Catalunya i l'Estat en què votarien ciutadans de fora el partit. Per contra, en una primera volta amb més fragmentació del vot, calculen que la victòria de Navarro -o d'un altre candidat oficialista- seria més senzilla. "Les dues voltes no perjudiquen a ningú i donen oportunitats a tothom", respon Bonet, que creu que, tot i el seu cost, "més cara és la irrellevància política".

En tot cas, la comissió que elabora el reglament farà un esprint per enllestir-lo al setembre, arran dels accelerats esdeveniments del panorama polític català. Tenen altres debats sobre la taula i una ambiciosa proposta concreta d'Ara Primàries que aposta, per exemple, perquè els potencials participants siguin qualsevol ciutadà de més de 17 anys que firmi un manifest d'adhesió a les idees d'esquerres i faci una aportació simbòlica, sense censos previs. Reclama també que els requisits per ser candidat siguin tous -25 avals de càrrecs orgànics o institucionals o 500 firmes de militants-. "Les primàries no poden ser un tràmit, han de ser una oportunitat", defensa el grup de Bonet.

stats