Publicitat
Publicitat

DILEMA INTERN ALS SOCIALISTES

La comissió del reglament tancarà una proposta al setembre entre pressions de renovadors i cúpula

El PSC es debat entre unes primàries a una o dues voltes

El PSC ultima un innovador reglament de primàries per elegir el seu pròxim candidat electoral. El principal dubte és si apostaran per una o dues voltes, una opció més cara o amb un resultat final més obert.

El llavors només alcalde de Terrassa, Pere Navarro, era un polític força desconegut quan al desembre es va imposar com a primer secretari del PSC. La victòria rotunda sobre l'altre aspirant, Joan Ignasi Elena, li va servir per guanyar notorietat. Per seguir donant-se a conèixer i renovar el partit va incloure entre les promeses un procés de primàries obertes per escollir el candidat a les pròximes eleccions al Parlament. Navarro no ha oficialitzat que hi vulgui optar, però ningú dubta que ho farà, i un procés de selecció com el que va entronitzar el candidat socialista francès i ara president, François Hollande, era considerada una bona catapulta cap a la popularitat que li falta. Aprofitant això, Ara Primàries, un moviment intern capitanejat per la portaveu adjunta al Parlament, Laia Bonet, pressiona perquè el procés s'obri com més millor, i la demanda d'una doble volta es preveu com un dels elements més controvertits.

De fet, la proposta original de Navarro emulava les primàries franceses i, per tant, preveia una doble volta per votar els dos candidats amb més suports a la primera -excepte si en aquesta algú ja hagués rebut el 50% de les paperetes i fos proclamat directament cap de llista-. Alguns dirigents de la cúpula, però, ara recelen d'aquesta possibilitat, oficialment per motius econòmics, ja que la segona volta encariria sensiblement el procés, o pel retard que comportaria a l'hora d'oficialitzar el candidat, sobretot amb un possible avançament electoral a l'horitzó.

Tanmateix, partidaris de les primàries franceses temen que, amb un lideratge per consolidar, Navarro no vegi ara tan clar imposar-se en una segona volta contra un candidat que aglutini catalanistes i renovadors, amb la incògnita afegida d'un procés inèdit a Catalunya i l'Estat en què votarien ciutadans de fora el partit. Per contra, en una primera volta amb més fragmentació del vot, calculen que la victòria de Navarro -o d'un altre candidat oficialista- seria més senzilla. "Les dues voltes no perjudiquen a ningú i donen oportunitats a tothom", respon Bonet, que creu que, tot i el seu cost, "més cara és la irrellevància política".

En tot cas, la comissió que elabora el reglament farà un esprint per enllestir-lo al setembre, arran dels accelerats esdeveniments del panorama polític català. Tenen altres debats sobre la taula i una ambiciosa proposta concreta d'Ara Primàries que aposta, per exemple, perquè els potencials participants siguin qualsevol ciutadà de més de 17 anys que firmi un manifest d'adhesió a les idees d'esquerres i faci una aportació simbòlica, sense censos previs. Reclama també que els requisits per ser candidat siguin tous -25 avals de càrrecs orgànics o institucionals o 500 firmes de militants-. "Les primàries no poden ser un tràmit, han de ser una oportunitat", defensa el grup de Bonet.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT