nou cicle polític
Política 14/01/2013

El PSC vol que el Parlament de Catalunya impulsi una reforma de la Constitució

Pere Navarro confirma a TV3 que el PSC aprovarà aquest dilluns una resolució que inclou la creació d'una comissió per estudiar la viabilitat d'un estat federal

Ara
2 min
Pere Navarro a 'Els matins' e TV3

BarcelonaEl PSC no està disposat a adherir-se a una declaració sobiranista de la qual no hi ha consens i en la qual no han participat. Per aquest motiu, els socialistes aprovaran aquest dilluns en comissió executiva una resolució que, en línies generals, proposa una reforma de la Constitució impulsada des del Parlament de Catalunya i la creació d'una comissió d'estudi per "consensuar" els canvis a la carta magna que el Govern i el Parlament hauran de defensar davant l'executiu de Rajoy i les Corts espanyoles. Tot plegat, amb l'objectiu d'avançar cap a un model d'estat federal. Així ho ha confirmat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, en una entrevista a 'Els matins', de TV3, en què ha desglossat una proposta de text que avui ja avança 'El Periódico'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text també inclourà un apartat sobre el dret a decidir, en què es defensarà una consulta legal i acordada amb l'Estat. Segons Navarro, els ciutadans de Catalunya han de poder decidir "de forma autònoma" el seu encaix amb Espanya, però això ha de ser de manera acordada amb Madrid, "perquè el que surti de la consulta els afecta a ells, també".

En la seva defensa acèrrima d'un model d'estat federal, Navarro s'ha comparat amb Copèrnic, i ha assegurat que "a ell tampoc se'l va comprendre quan va defensar la seva teoria heliocèntrica, i es va demostrar que tenia raó. El federalisme és una bona alternativa, i un estat federal és possible, l'hi garanteixo", ha assegurat Navarro.

Sobre la declaració sobiranista acordada entre CiU i ERC, el primer secretari del PSC ha dit que li "molesta que el document tingui poca qualitat democràtica", i ha remarcat que "quan es vol preguntar l'opinió dels ciutadans de Catalunya no es pot pressuposar la resposta. O defensem la consulta] o defensem la independència", ha dit. Navarro creu que s'ha de "rebaixar" el contingut de la declaració i canviar les formes per aconseguir el consens. "Ja no és l'època de les adhesions, sinó del consens", ha remarcat. A més, està "d'acord" amb el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i creu que el procés iniciat per CiU i ERC sobre la declaració de sobirania del Parlament ha estat "absolutament equivocat", i havien d'haver convocat abans una reunió de partits.

Navarro també s'ha felicitat pel "gir històric" que ha emprès el PSOE en l'últim comitè federal per avançar cap a un estat federal mitjançant una reforma constitucional. "El PSOE ha fet un gir històric, un gir espectacular", ha dit Navarro, que ha remarcat que en aquesta reforma es contempla una singularitat determinada per Catalunya, així com la millora del seu finançament i de les competències.

stats