Política 10/05/2017

El PSC es retira de la comissió d'investigació de l'operació Catalunya després de "l'obstruccionisme" en la del cas Vidal

La CUP defensa el veto a les compareixences de dimarts, mentre que Cs ho qualifica de "vergonya" tot i que no es retiraran de la comissió de la guerra bruta

Ot Serra
2 min
La portaveu socialista al Parlament, Eva Granados

BarcelonaEl bloqueig de JxSí i la CUP a la comissió d'investigació constituïda al Parlament arran de les declaracions de Santi Vidal ja ha començat a tenir conseqüències. El grup parlamentari del PSC ha decidit abandonar la comissió d'investigació de l'operació Catalunya, que JxSí va impulsar després que es creés la del cas Vidal. Segons ha explicat la portaveu socialista, Eva Granados, el grup ha enviat una carta a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, en què li comuniquen la decisió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ahir es va cometre un acte d'obstruccionisme", ha assegurat Granados en declaracions als mitjans al Parlament, i ha lamentat "l'espectacle vergonyós" que es va viure en la primera sessió de la comissió d'investigació sobre les actuacions del Govern per preparar la secessió de Catalunya de la resta d'Espanya. JxSí i la CUP van votar en contra de totes les compareixences proposades pels grups de l'oposició, fet que la va deixar buida de contingut.

Granados ha insistit en la necessitat que el Govern informi dels treballs que s'estan fent relacionats amb el Procés i ha donat un mes i mig com el termini perquè aporti informació. La diputada socialista ha anunciat que ahir el seu grup va fer una sol·licitud de documentació i que, si no obté resposta, demanarà empara a la presidenta del Parlament.

La CUP no hi veu cap "anomalia"

El diputat de la CUP Sergi Saladié ha respost ràpidament al PSC, i els ha aconsellat que acceptin que "hi ha una majoria que no està disposada a entrar en un joc baix" que passa per "burxar i entorpir" el procés amb el referèndum com a fita "final". De fet, el diputat cupaire no veu cap "anomalia" que una majoria expressi el seu posicionament polític. "Són ben lliures [el PSC] de fer el que considerin adient", ha admès Saladié, tot i que els ha instat a "impugnar" el Procés fora del Parlament.

Cs es manté a la comissió

Ciutadans, de moment, es manté a la comissió de l'operació Catalunya, tot i que adverteixen que si Junts pel Sí i la CUP tenen una actuació de "vergonya" com la que van tenir aquest dimarts en la comissió d'investigació sobre el cas Santi Vidal, es replantejaran què fan. La líder del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, ha dit que és "indignant el bloqueig" que van fer les dues formacions sobiranistes quan van vetar totes les compareixences.

Arrimadas creu que és un "insult a la intel·ligència humana" dels catalans que el Govern intenti amagar tota la informació relacionada amb aquest cas, però també ho veu com una "mostra" que l'exjutge deia la veritat i que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, "tenen moltes coses a amagar".

stats