CANVI DE CICLE
Política 13/11/2013

El PSC difon un argumentari intern per justificar que es despengi del dret a decidir

El text que ha enviat la direcció a la militància que l'estratègia de CiU, ERC, ICV i la CUP convertirà l'aspiració en un "Pla Ibarretxe 2"

Efe
2 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, aquest dissabte a Ullà / ACN

BarcelonaEl PSC creu que l'estratègia de CiU, ERC, ICV i la CUP de demanar al Congrés el traspàs dels referèndums per celebrar una consulta sense un pacte previ amb l'Estat significarà "enterrar la possibilitat del diàleg" i, "tal com desitja el PP i Ciutadans", convertirà l'aspiració en un "Pla Ibarretxe 2".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons un argumentari d'onze punts que el PSC ha distribuït entre la seva militància i càrrecs institucionals, i a què ha tingut accés EFE, els socialistes catalans defensen la seva "plena coherència" per desmarcar-se de la petició d'utilitzar l'article 150.2 de la Constitució per poder celebrar de forma legal la consulta sobiranista. "La iniciativa de portar al Congrés, ja i sense acord, la petició de la consulta, només respon a l'estratègia del xoc de legitimitats, que el PSC no avalarà perquè la considerem inútil i contraproduent per fer realitat una consulta. Està condemnada al fracàs perquè repeteix els errors del Pla Ibarretxe", asseguren al PSC.

En aquest sentit, l'"autoimposició" d'una data inamovible per celebrar la consulta, l'any 2014, per part de CiU i ERC està demostrant ser un "error fatal", segons els socialistes, que creuen que "les presses d'aquests dos partits dificulten extraordinàriament les negociacions i l'acord, i juguen en contra de trobar solucions".

Parlen d'acord però no és un acord

També el PSC creu que el que plantegen CiU, ERC, ICV i CUP parla d'acord, però no és fruit d'un acord, "que ni tan sols s'ha intentat seriosament", i per tant, no prosperarà al Congrés. "Els que la promouen ho saben, ho reconeixen, i les seves apel·lacions al PSC fan gala d'un cinisme descarnat, perquè el que proposen suposa enterrar la possibilitat de diàleg, és a dir, enterrar la via que defensa el PSC, i no ens poden exigir que hi col·laborem", han rematat en el seu argumentari.

Els socialistes catalans estan convençuts que aquesta iniciativa "només pretén buscar i assenyalar culpables del bloqueig que viu la consulta". "Aquesta iniciativa respon a interessos espuris de les forces que la promouen, i no a una autèntica voluntat de trobar una solució. Si fos així, les energies anirien dedicades, amb un consens molt més ampli, el que inclou el PSC com s'ha comprovat en votacions anteriors al propi Parlament, a forçar l'obertura de negociacions", han raonat.

Ni PP ni PSOE volen la consulta

El PSC recorda que ni el PP ni, "ara per ara", el PSOE tenen "voluntat política" per facilitar la consulta, la negociació de la qual ha de ser de govern a govern i en la qual el PSC dóna el seu suport al president català, Artur Mas.

La manera d'actuar de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP en aquest tema és, per al PSC, "la que el PP i C's desitgen, ja que aquests partits han desafiat diverses vegades les forces presents al Parlament a portar al Congrés les seves aspiracions". "Allà, el PP confia la majoria absoluta per convertir l'aspiració catalana a la consulta en un "Pla Ibarretxe 2". L'actitud de CiU, ERC, ICV i CUP està enterrant el dret a decidir, i el PSC no entén com no se n'adonen", diuen per acabar els socialistes, que deixen clar que no es plantegen un "front comú" ni cap acord amb el PP o C's, un tema que pel PSC seria "fer ciència-ficció".

stats