POLÍTICA
Política 28/05/2012

El PSC fracassa en l'intent perquè ERC rebaixi plantejaments amb el pacte fiscal

Els líders dels dos partits, Pere Navarro i Oriol Junqueras, s'han reunit aquest dilluns durant 45 minuts a la seu d'ERC. Els republicans insisteixen que no participaran de cap acord que no passi per la sobirania fiscal

M.colomer
2 min

BarcelonaRes a parlar. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha traslladat aquest dilluns al líder del PSC, Pere Navarro, que no pensen participar de cap acord de finançament que no passi nítidament per la consecució de la sobirania fiscal. Això és, la caixa i la clau per a la Generalitat, com en el model de concert econòmic basc i navarrès. Navarro, ha fracassat en l'intent, 48 hores abans de la cimera del 30, perquè els republicans rebaixin posicions en benefici del consens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder dels socialistes catalans segueix parlant de la clau de la caixa compartida amb l'Estat per buscar un model que doni resultats similars als del concert econòmic. Els republicans, però, tenen present el desgavell del procés estatutari i estan decidits a no repetir els mateixos errors. Per això, han deixat clar des del principi on on són les seves línies vermelles, que no pensen moure sota cap concepte. Tampoc amb el pretext del consens. I així ho pensen traslladar a la cimera de dimecres.

En declaracions als periodistes després de reunir-se, a petició del PSC, a la seu d'ERC, els líders dels socialistes i els republicans han coincidit només en què la situació financera del país i la Generalitat és molt greu, i que cal canviar el model de finançament. Més enllà, discrepàncies en pràcticament tot.

Bascos i navarresos sí; catalans no

"No té sentit que el PSC no reconegui als ciutadans de Catalunya el que amb el PP sí que reconeixen als ciutadans bascos i navarresos". Junqueras ha recorregut al greuge per fer aflorar les contradiccions dels socialistes pel que fa al finançament de les comunitats autònomes. Ara bé, mentre Navarro considera que encara hi ha temps per "explorar camins" que condueixin al consens, ERC té clar que l'únic camí que pensen recórrer és el del concert econòmic, ras i curt. De fet, Junqueras defensa que ERC ja fa un esforç i un "gest de bona voluntat" quan accepta participar de la reivindicació del concert econòmic quan en realitat no confien en res que no passi per la plena sobirania política.

Junqueras considera que és perdre el temps fins i tot negociar amb Espanya. "ERC no confia en l'Estat ni en cap pacte que depengui de la seva bona voluntat", ha reiterat. Així, pels republicans, el Govern s'hauria d'estalviar una negociació que veu condemnada al fracàs per activar directament el pla de la Hisenda pròpia.

stats