Política 03/07/2012

El PSC insisteix en l'acord de mínims i en un text molt obert

CiU i PSC continuen allunyats d'un acord pel pacte fiscal. Els nacionalistes veuen innegociable la titularitat catalana de l'agència tributària, però ofereixen al PSC que hi hagi l'Estat en minoria.

Pere Martí
2 min
El PSC insisteix en l'acord de mínims i en un text molt obert

BARCELONA.Quan queda poc més d'una setmana per a la segona cimera del pacte fiscal, l'acord entre CiU i el PSC encara està lluny i les posicions segueixen enrocades. Els dos partits mantenen converses, però la clau de la caixa continua sent el principal escull, perquè CiU defensa una agència tributària pròpia, mentre que el PSC la vol consorciada però presidida per la Generalitat. L'última reunió es va celebrar la setmana passada, i fonts coneixedores del seu contingut han explicat a l'ARA que les dues parts encara segueixen buscant fórmules per salvar l'exigència del PSC que sigui consorciada amb l'Estat. Per superar aquest escull, els negociadors de CiU proposen al PSC que la futura agència tributària sigui de titularitat catalana però l'Estat hi tingui alguns representants, sempre en minoria. Però ara com ara els socialistes no ho accepten i prefereixen treballar a partir del document que Pere Navarro va presentar a la cimera de partits del 29 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC vol que les converses se centrin en el seu text, volgudament obert i amb poques concrecions, tot i que es mostren disposats a "farcir-lo". El document socialista es limita a reclamar "un model singular i bilateral" en què la Generalitat tingui "més protagonisme" en la recaptació. El PSC proposa que l'acord que es prengui a Catalunya sigui un pacte de mínims, que no entri en concrecions i quedi plasmat en un document obert que deixi "mans lliures" al president per negociar.

Acord de tots els catalanistes

En canvi, CiU defensa tot el contrari. Els nacionalistes volen un text articulat que estableixi clarament un model equivalent al concert econòmic, tal com van ratificar els consells nacionals de CDC i UDC aquest cap de setmana. La federació ha deixat molt clar que no vol ERC fora de l'acord de finançament, però el PSC ho veu incompatible. En una recent entrevista a l'ARA, Pere Navarro va advertir que "CiU ha de triar entre el PSC o ERC" en el tema del pacte fiscal. Aquestes declaracions van suscitar crítiques a les files socialistes, perquè diferents membres de l'executiva es van manifestar favorables a un acord que englobi totes les forces polítiques catalanistes, incloent-hi ICV i ERC.

En l'únic tema que hi ha acord és que el nou model ha de figurar com a especificitat dins la Lofca. Abans de la segona cimera, el dia 12 de juliol, hi haurà noves aproximacions però tant CiU com PSC tenen clar que no serà el final de les negociacions i que s'allargaran fins el ple del 25 de juliol.

stats