L’ESCENARI POSTELECTORAL
Política 01/05/2019

El PSC es juga l’abast de la seva remuntada el 26-M

El partit creu que les generals avalen l’aposta per la distensió i el reforcen per créixer als municipis

Marc Toro
3 min
Meritxell Batet i Miquel Iceta presidint la comissió executiva del PSC posterior als resultats de les eleccions del 28-A.

Barcelona“Respirem!” La reacció d’un dirigent del PSC en plena ressaca electoral evidenciava dilluns l’alleujament i la satisfacció d’un partit que, tot i que ho tenia tot de cara per aconseguir un bon resultat, ha après a no refiar-se de percepcions ni enquestes. El segon lloc aconseguit a les generals de diumenge, amb dotze diputats, cinc més que el mínim històric del 2016 (i 351.684 vots més que a les catalanes), va ser celebrat pels socialistes com la fi d’una travessia del desert, després d’anys de cites electorals en què per aconseguir l’aprovat n’hi havia prou amb no tornar a baixar. Però les municipals -i les europees- del 26 de maig suposaran una prova del cotó fluix per als d’Iceta, que mesuraran si l’èxit a les urnes és només el resultat de la crida al vot útil per frenar la dreta o si és un punt de partida per recuperar un paper central.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Les generals eren el primer round, però ara hem de rematar la feina”, admeten fonts socialistes. Diversos càrrecs consultats coincideixen en aquest diagnòstic, i es mostren convençuts que, tot i que la dinàmica als municipis és molt diferent, els resultats de les generals milloren les perspectives del partit de cara als comicis que vindran. L’avantatge que els donen la proximitat de les urnes i la victòria de Pedro Sánchez a l’Estat són dos dels arguments utilitzats, i també el fet que l’aposta per la distensió s’hagi imposat. “La gent n’està tipa i vol que ens entenguem”, opina una veu del partit. “La gent vol diàleg”, s’hi suma un membre de l’executiva, i afegeix que aquest és el mateix motiu pel qual ERC va guanyar a JxCat.

Altres fonts socialistes, en canvi, creuen que en aquestes eleccions hi ha hagut un bon gruix de votants a Catalunya que ha votat Meritxell Batet per la por a l’extrema dreta. “Hem tingut molt vot prestat. Hi havia molta gent espantada i que ens veia com el mal menor”, apunten, conscients que l’independentisme continua sent majoritari.Però fins i tot les fonts menys optimistes consideren que el 28-A situa el PSC en una “posició de força” per continuar la remuntada a les eleccions locals, en les quals el 2015 van perdre 837 regidors. La recuperació diumenge passat del cinturó metropolità, on a les últimes generals havien guanyat els comuns, dona marge als candidats dels històrics feus socialistes per resistir davant les confluències d’esquerres i l’ara debilitat Cs. I la victòria a cinc dels deu districtes de Barcelona -difícilment repetible el 26-M, opinen totes les fonts- afavoreix la candidatura de Jaume Collboni en la disputada batalla a la capital. El PSC confia que l’efecte Sánchez ajudi també a l’interior, on “ser socialista ja no és tan dur”, diu un càrrec intermedi.

Lligats a l’evolució del diàleg

Els de Miquel Iceta, de fet, s’agafen a la continuïtat del PSOE a la Moncloa com a garantia, al marge de les urnes, d’un cert paper protagonista que en els últims mesos ja han pogut degustar. “Ningú podrà parlar en nom de Catalunya sense comptar amb el PSC, ara més que mai”, deia Batet valorant els resultats. Però el rol destacat del partit que, de moment, continua sent quarta força al Parlament dependrà en gran mesura la bona marxa del diàleg que es proposen reprendre tant el govern espanyol com la Generalitat, tot i que no es preveu que es concreti fins que els presos polítics siguin sentenciats. Augurar que “el PSC torna”, tal com afirma un dirigent del partit, depèn encara de molts factors, començant pel paper dels socialistes el 26-M.

stats