Política 18/09/2017

El PSC avisa que les mesures per evitar l’1-O no poden suposar una "regressió de llibertats"

Iceta admet que "si una majoria defensa la independència sostingudament, l’acabaran tenint"

Ot Serra
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu

MadridEl posicionament del PSOE i el PSC a pocs dies de l’1-O continua ballant en un joc d’equilibris: l’objectiu primer d’aturar el referèndum està posant en una situació delicada els socialistes, que han de defensar amb la boca petita les mesures que el govern espanyol i els òrgans judicials estan duent a terme. "S’ha de procurar evitar l’1-O però això no pot soscavar les llibertats", ha advertit el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, preguntat per les prohibicions d’actes polítics, les citacions de la fiscalia a 700 alcaldes, les intervencions en mitjans de comunicació o a impremtes catalanes. "Ens oposarem a qualsevol regressió de drets democràtics al nostre país", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb públic organitzada pel diari digital CTXT al Teatro del Barrio de Lavapiés, a Madrid, on aquest diumenge va tenir lloc un acte a favor de l'1-O, Iceta ha volgut deixar clar que l’estat espanyol és una democràcia, encara que "imperfecta", on "existeix una separació de poders". "La meva crítica a Rajoy és que hagi subcontractat els jutges perquè resolguin un problema polític", ha continuat el líder socialista al Parlament. En aquest sentit, ha celebrat que aquest dimarts la junta de portaveus del Congrés aprovi una comissió per revisar el model territorial a proposta del PSOE per abordar el conflicte d’encaix de Catalunya a l’Estat. Sobre aquest debat, Iceta s’ha mostrat partidari per una reforma constitucional que reconegui la plurinacionalitat. "Jo també vull votar, però no entre quedar-me com estic o separa-me dels meus germans", ha asseverat, i ha afegit: "La independència hauria de ser l’últim dels remeis si l’encaix no funciona". Amb tot, Iceta ha admès que "si una majoria de catalans defensa la independència de manera sostinguda durant un període de temps, l’acabaran tenint".

En relació a la proposta de Podem de fer una assemblea per abordar el conflicte català amb un referèndum pactat, amb un to d’ironia, el primer secretari dels socialistes catalans no ha descartat que els càrrecs electes del PSC hi assisteixin. "Som molt curiosos", ha afirmat Iceta, tot i que ha considerat que és el Congrés qui abordi aquest debat.

"Un simulacre de referèndum"

Preguntat per si creu que hi haurà urnes el proper 1 d’octubre, Iceta ha deixat clar que el fet que hi hagi "alguna urna, no vol dir res". "Una flor no fa primavera", ha afirmat. Al seu parer, el Govern voldrà arribar fins al final per fer un "simulacre de referèndum" que, ha recordat, se sustenta sobre "unes lleis que ja expliquen què passarà si guanya el sí". Ara bé, ha evocat les paraules d’aquest matí del conseller d’Empresa, Santi Vila, que no ha volgut assegurar què passarà després de l’1 d’octubre. "Ni tan sols ells saben què passarà si guanyen", ha avisat Iceta, que ha afegit que si la indpendència "no te la reconeixen, no vas enlloc".

stats