Política 31/08/2019

El PSC afirma ara que "no té sentit" una moció de confiança si no s'aproven els pressupostos

Fa uns mesos, els socialistes van defensar una moció al Parlament que reclamava, precisament, aquesta mesura o la convocatòria d'eleccions

Ara
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl PSC defensa ara que presentar una moció de confiança en cas que no s'aprovin els pressupostos "no té sentit" i rebutja, així, la proposta que el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va fer aquest divendres. El primer secretari del partit, Miquel Iceta, ho justifica perquè considera que es tracta d'un govern "en fallida". Iceta assenyala que l'executiu que lidera Quim Torra és "el més dividit" que ha tingut mai Catalunya i creu que està "políticament esgotat".

El partit que dirigeix Miquel Iceta ha canviat de posicionament respecte al mes d'abril, quan van presentar una moció al Parlament reclamant que Torra se sotmetés a una qüestió de confiança o convoqués eleccions davant la falta de pressupostos i la pèrdua de la majoria parlamentària del Govern. En aquell moment, tant ERC com JxCat van votar-hi a favor, tot i que aquest divendres Bargalló es desmarcava d'aquest posicionament.

Miquel Iceta considera que "no es pot ajudar els que no saben on van". "Com més aviat reconeguin aquesta realitat, millor. No és una crítica de l'oposició, és constatar el que passa", ha dit Iceta. El primer secretari del PSC tampoc creu que la situació actual tingui res a veure amb la moció de confiança de Puigdemont quan no va tenir el suport per aprovar els comptes.

Tot i que ara Iceta es desmarca de la qüestió de confiança, sí que defensa una convocatòria d'eleccions si el Govern no pot aprovar els pressupostos. El líder socialista considera que l'executiu de Torra està "esgotat" políticament. "Estem fora de norma en aquest sentit", ha assenyalat el primer secretari del PSC, i ha comparat la situació amb la de Pedro Sánchez, que va convocar eleccions quan va ser incapaç de poder trobar els suports necessaris al Congrés. "Quan els governs no poden aprovar els comptes, pleguen", hi ha afegit.

El líder del PSC considera que Junts per Catalunya i ERC no es posen d'acord en què és el que convé més a Catalunya, i per això diu que està "en fallida". Per tot plegat, demana que es convoquin eleccions. De fet, Iceta ha tancat la porta a pactar els pressupostos perquè es tracta d'un Govern que "no té nord ni brúixola". "Sempre es pot comptar amb el PSC per a polítiques socials, canvi climàtic, per a estabilitat, seny o creació d'ocupació, però no pas per a la confrontació", ha etzibat.

stats