POLÍTICA
Política 27/12/2011

El PSC s'ofereix de nou a un Govern que ja veu "desgastat" un any després

El portaveu socialista al Parlament deixa clar que no pretén ser soci estable de CiU. Lamenta que les polítiques de retallada "indiscriminada i a tort i a dret" fan trontollar la cohesió social del país

M.colomer
2 min

BarcelonaLa negociació dels pressupostos del 2012 marca l'agenda política un any després de la presa de possessió d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Per això, el portaveu del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha tornar a oferir mà estesa avui per aprovar els comptes del Govern i per fixar un horitzó pel país, si bé ho ha condicionat a que l'executiu de Mas -"clarament desgastat"- "rectifiqui" unes polítiques de retallada "indiscriminada" que considera que fan trontollar la cohesió social del país: "Aquest és avui un país menys cohesionat que ara fa un any".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC s'avança a un eventual acord de CiU i PP pels comptes del 2012, i, com ERC, no vol servir al Govern l'argument que han estat ells els que els han deixat en mans dels populars. Per això Nadal ha volgut deixar clara aquest dimarts la voluntat dels socialistes catalans de fer pinya amb el Govern per superar la situació "crítica" que viu el país. En un gest que vol aplanar el terreny a la negociació, Nadal ha deixat clar que (perquè "seria excessiu") sigui responsabilitat exclusiva del Govern que la situació econòmica del país sigui avui pitjor que fa un any: "Estem pitjor que fa un any perquè el món també està pitjor que fa un any". Ara bé, sí que ha responsabilitzat l'executiu de la inoperància per crear les condicions per revertir -o no empitjorar- la situació.

Pendents de la reunió Mas-Navarro

Segons Nadal, les converses entre CiU i el PSC pels pressupostos estan ara en suspens a l'espera de la reunió que aquest dijous han de mantenir el president de la Generalitat, Artur Mas, i el nou primer secretari del PSC, Pere Navarro. Els socialistes, però, mantenen com a línies vermelles per donar suport als comptes l'aplicació de mesures de reactivació econòmica i executar les retallades amb criteris d'equitat i justícia social, el que anomenen una "sortida col·lectiva" de la crisi en què "rics i pobres contribueixin en proporció a les seves possibilitats", i no carregant el pes de la sortida a les classes populars i mitjanes. Si la presidenta del PP, Alicia Sánchez Camacho, oferia la setmana passada un acord estable a CiU (amb cop de porta posterior de Mas), Nadal ha descartat aquest dimarts que els socialistes pretenguin ser el soci estable de l'executiu.

Pel PSC, el primer any de Govern de CiU ha estat decebedor. "Hi ha hagut més improvisació que bona fe", ha deplorat després de posar en evidència els "incompliments" i "errors garrafals", entre els que hi ha situat el rebombori pel PIRMI a l'agost i del sou dels funcionaris a finals d'any. Tot plegat l'ha portat a coincidir amb el "suspens que posen els ciutadans" al Govern Mas.

stats