Política 17/12/2014

El PSC considera que el Govern ha fet uns pressupostos amb "més voluntat de protestar que de governar"

El PP acusa l'executiu de fer uns comptes en forma "d'estafa", mentre ICV-EUiA crida Junqueras a no cedir al "xantatge" de Mas

Marc Colomer
3 min

Barcelona"No em diguis què és el que valores. Mostra'm el teu pressupost i et diré què valores realment". Parafrasejant el vicepresident nordamericà Joe Biden, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha acusat aquest dimecres el Govern de CiU d'haver presentat uns comptes pel 2015 que són "pura fantasia" amb "més voluntat de protestar que de governar". "Més enllà de la propaganda, els valors de CiU no surten ben parats en aquests pressupostos", ha deplorat Lucena en el debat parlamentari sobre les esmenes a la totalitat presentades pel PSC, PP, ICV-EUiA, C's i la CUP als pressupostos del 2015.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de reconèixer que alguns indicadors econòmics apunten ja a una "insipient recuperació" de l'economia Catalana, Lucena ha alertat del creixement de les desigualtats socials i ha acusat el Govern Mas d'haver fet créixer el deute de la Generalitat en quatre anys gairebé el doble del que ho va fer el tripartit en set anys. Lucena, que s'ha queixat que el president de la Generalitat s'hagi absentat del ple just en començar el debat a la totalitat dels comptes del 2015 -"la llei més important en qualsevol país del món"-, ha opinat que el Govern ha fet els comptes "sense el temperament ni la fortalesa d'esperit" que la situació de profunda crisi requeriria.

El "xantatge indigne" amb la paga dels funcionaris

Ha criticat que, a criteri seu, l'executiu "s'ha instal·lat en un permanent exercici de supervivència" sense ambició ni projecte més enllà del procés sobiranista, que els ha permès, diu, ocultar amb "un núvol d'èpica i emoció" la situació social del país. També ha carregat contra el "xantatge polític indigne" de dir que sense pressupost no es podrà recuperar la paga dels funcionaris. "En política no s'hi val tot. Plantejar un xantatge polític als grups d'aquesta cambra en un tema tant sensible agafant com a ostatges els treballadors públics és una maldat", ha etzibat. Això sí, ha opinat que aquesta no és una jugada pròpia de Mas-Colell, a qui ha volgut exculpar.

Això sí, ha retret a Mas-Colell que després que el 2013 digués que mai maquillaria uns pressupostos, porti dos anys fent-ho, com demostra, diu, els 2.300 milions pressupostats l'any passat d'ingressos que no s'han concretat com els 2.500 pressuposats aquest any i que estan condicionats a la bona voluntat del govern espanyol "amb qui estan barallats i no es parlen".

El PP hi veu una "estafa"

Dura intervenció del portaveu parlamentari del PP a Catalunya, Enric Millo, en el debat a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat per al 2015. "Aquests comptes són una estafa", ha indicat Millo, que ha acusat el Govern de "gastar" en estructures d'estat que ha considerat "inútils". "Al Govern només li interessa la independència, però ha de tornar a la realitat. Les prioritats són erràtiques", ha considerat el portaveu parlamentari popular, que troba que els comptes són una "burla" que desacredita qui els presenta.

Millo ha denunciat el "populisme" de l'executiu amb el debat sobiranista i ha carregat contra el nivell d'impostos establert a Catalunya. "Són uns pressupostos que dificulten la sortida de la crisi", ha considerat el portaveu parlamentari del PP, que fa només dos anys era l'encarregat de negociar els comptes amb el conseller Andreu Mas-Colell. "Volem un govern per les persones", ha indicat Millo.

ICV-EUiA crida ERC a no deixar-se arrossegar per Mas

Des d'ICV-EUiA, el diputat Josep Vendrell ha fet una crida a ERC a no deixar-se arrossegar per l'estratègia d'Artur Mas per assolir un pacte pressupostari i, en paral·lel, un acord per avançar eleccions i presentar una llista unitària per la independència. "Demanem a ERC que, des de la coherència i fermesa nacional, no acceptin el xantatge de CiU i votin l'esmena a la totalitat" als pressupostos, ha proclamat Vendrell.

El diputat ecosocialista ha aprofitat per carregar contra el Govern per l'operació fallida de privatització d'Aigües Ter-Llobregat. "Han fet un nyap", ha etzibat. "Van fer una operació per valor de mil milions d'euros que al final podem acabar pagant tots els catalans, és el risc de les seves fórmules de col·laboració público-privada", ha denunciat. Les crítiques han enervat el conseller de Territori i Sosteenibilitat, Santi Vila, que ha demanat la paraula per recriminar-li les "acusacions greus" de "falta de transparència" en l'adjudicació, unes acusacions pròpies de "gent indocumentada".

stats