ELECCIONS MUNICIPALS 2015
Política 31/03/2014

El PSC blinda les primàries tot i la denúncia de Martí

El candidat havia impugnat el procés per presumptes irregularitats a Ciutat Vella

Maria Ortega Sara González
3 min
Jordi Martí va quedar fora de la cursa de les primàries i ara ha de decidir si seguirà o no a l’Ajuntament de Barcelona. L’autoritat electoral explicarà avui els resultats i intentarà esvair tota ombra de dubte.

Barcelona.El resultat no canvia, però la polèmica engoleix les primàries del PSC a Barcelona, que dissabte, en la primera volta de votacions, van designar Jaume Collboni i Carmen Andrés com els dos candidats que es batran en duel dissabte vinent per erigir-se com a alcaldables a la ciutat. El partit intenta girar full a la polèmica generada per les cues per votar de ciutadans pakistanesos que, en alguns casos, quan se’ls preguntava no sabien respondre per a què servia el vot que anaven a introduir a l’urna. L’autoritat electoral va desestimar ahir la impugnació presentada per Jordi Martí, que va quedar fora de la cursa de les primàries, i considera que no es van produir “incidències destacables”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el punt de mira hi havia la taula número 1, la de Ciutat Vella, que és la que va centrar de manera més clara la polèmica, però Martí també demanava que s’estudiés si hi va haver situacions estranyes a les taules del Poble-sec i Ciutat Meridiana. Tot i deixar clar que acceptava el resultat de les votacions, l’encara líder del grup municipal socialista a l’Ajuntament va denunciar que hi havia constància de grups de persones que recollien la papereta i l’euro que calia pagar per votar i que entraven al col·legi sense ser capaços d’argumentar què feien. I lamentava, també, que des del partit no s’hagués fet ni el mateix dia de les votacions ni durant el matí cap comentari oficial sobre uns fets que, apunta, han “enterbolit” el procés.

L’autoritat electoral es va pronunciar ahir al vespre per constatar “la netedat i transparència del procés”. Assegurava que durant la jornada de votacions no s’havia rebut cap demanda formal sobre incidències i que després de revisar els actes dels 30 punts de votació no ha detectat fets que en qüestionin els resultats. No consten, segons el seu comunicat, incidències a Ciutat Meridiana ni al Poble-sec. I, en el cas de Ciutat Vella, defensa que les primàries buscaven afavorir la participació, també de ciutadans extracomunitaris amb residència a Barcelona, i que els fets denunciats per Martí “corresponen a pràctiques de mobilització de vot pròpies de les primàries obertes”.

En qualsevol cas, el resultat d’aquest procés no hauria canviat el resultat final de les primàries. En primer lloc, perquè sumats i restats els vots dels tres punts de polèmica es mantenia el mateix ordre de classificació de candidats. I en segon lloc, perquè Martí ja va dir que amb aquesta denúncia no buscava aconseguir un lloc en el duel final. Va assegurar que ho feia en benefici del joc net en el procés de primàries i, sobretot, del partit. Martí no ha definit encara quin serà el seu futur ara que ja hi ha dos noms propis, el de Collboni i el d’Andrés, com a candidats a liderar l’oposició municipal a Trias. Els seus passos semblen, doncs, lluny de l’Ajuntament.

Andrés arrasa a Nou Barris

Al focus de la polèmica hi ha la taula de votació de Ciutat Vella, on Collboni va obtenir 273 dels seus vots, Andrés 16 i Martí 140. Collboni es va erigir com a guanyador -no amb prou força, però, per evitar-se la segona volta- amb un 34% dels vots i va obtenir els percentatges més alts de vot a Sant Andreu -al Bon Pastor va assolir la punta del 82%- i Horta -la seva agrupació-. Andrés, en canvi, va concentrar de manera clara els vots al seu districte, Nou Barris, amb puntes de fins al 82% dels vots en meses com la de Ciutat Meridiana. Martí, al seu torn va obtenir els seus millors resultats als districtes de l’Eixample, Gràcia i Sarrià - Sant Gervasi.

Tot plegat, una nova polèmica que esquitxa un partit a la baixa i que està més que mai en perill que se n’escindeixin els que, com Martí, no veuen en el full de ruta de Pere Navarro la llum al final del túnel. La polèmica s’allargarà.

El PP critica la falta de credibilitat del procés

El líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va aprofitar ahir la polèmica del vot dels pakistanesos per carregar contra les primàries del PSC. “No sabien ni a qui ni per què ni on votaven; això exemplifica què són aquestes primàries”, va etzibar. El dirigent popular va argumentar que estava “sorprès” perquè la participació més alta a les primàries per escollir candidat a l’alcaldia de la ciutat va ser a Ciutat Vella i no en feus socialistes com Sant Martí, Sant Andreu, Horta-Guinardó i Nou Barris. També va denunciar que s’hagi parlat poc de Barcelona i massa dels candidats.

stats