Política 16/10/2017

El PSC creu que el Govern "ha perdut l'oportunitat de reconèixer que no s'ha declarat la independència"

Salvador Illa considera que si s'aplica el 155 "Puigdemont i Junqueras en seran els únics responsables"

Anna Moyà
2 min
Salvador Illa aquest matí en roda de premsa.

BarcelonaDes del PSC també han valorat aquest matí l'intercanvi de cartes entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha dit que des de la seva formació se senten "decebuts" per "l'oportunitat que ha perdut Carles Puigdemont per reconèixer que no s'ha declarat la independència i que Catalunya segueix en el marc de l'estat de dret". Illa ha demanat a Puigdemont que rectifiqui "abans de dijous", la data límit que ha donat l'Estat abans d'aplicar l'article 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia del que ha dit Mariano Rajoy, Illa també ha assegurat que "si s'engega [l'article 155], els únics responsables en serien Puigdemont i Junqueras" per "no dir la veritat i reconèixer que no es va declarar la independència". Els ha demanat que tinguin "un atac de seny" i que restaurin "el marc del dret".

Sobre les declaracions d'Albiol d'il·legalitzar programes electorals, Illa considera que "tothom té el dret de defensar les seves idees respectant el marc de l'estat de dret". El secretari d'organització del PSC no ha volgut "anticipar-se a escenaris" sobre quin serà l'abast del 155 si s'aplica i ha preferit no fer-ne cap valoració.

Illa ha denunciat la "socialització de la incertesa" que es viu a Catalunya, perquè la gent no sap a què ha d'atenir-se. També ha remarcat el posicionament dels socialistes, que creuen que "no hi ha una majoria ciutadana a favor de la independència", i ha posat èmfasi en la resposta de institucions europees, "que han dit no a la independència amb una claredat que desconeixíem". Illa ha demanat la dimissió del vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que "està fent molt mal a l'economia catalana" i és responsable "que les empreses marxin". "La via de la unilateralitat i de la il·legalitat ens ha precipitat a l'abisme", ha sentenciat.

Els socialistes esperen que el Govern convoqui "eleccions perquè amb garanties els catalans puguin decidir quin ha de ser el curs dels pròxims mesos i anys". Illa també ha afegit que "el diàleg s'ha de produir en el marc del Congrés", que "parlar mai fa mal" però que s'ha de fer "des del marc del dret i sense amenaces prèvies".

stats