Política 24/10/2016

El PSC es rebel·la i s’arma per a una detonació controlada

L’últim cartutx d’Iceta: sacrificar només 11 diputats

M.f.f.
2 min
Miquel Iceta va assegurar ahir que “no hi ha risc de ruptura”. Va demanar a la gestora ser “intel·ligent” per poder “seguir caminant” al costat del PSOE.

MadridSi hi ha una víctima de la decisió del PSOE, és el PSC. Els socialistes catalans han deixat més que clar que votaran no a Mariano Rajoy. Dimarts a la tarda es reunirà el consell nacional del partit per ratificar aquesta posició. No s’esperen sorpreses. Els set diputats catalans estan disposats a rebel·lar-se i trencar la disciplina de vot per mantenir intacta la seva decisió, malgrat les amenaces de la gestora. Només els queda un últim cartutx per certificar el divorci entre els dos partits: una abstenció parcial, és a dir, sacrificar només 11 diputats de la bancada socialista. Per al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, seria la fórmula més “sensible” i “intel·ligent” per “seguir caminant” al costat del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trencar la disciplina de vot pot pagar-se de moltes maneres: des d’una multa a l’expulsió del grup socialista i, en el cas del PSC, la fi de la relació amb Ferraz. Però, conscients del xoc, tant Iceta com el president de la gestora s’han anat preparant per a una fractura que no suposi ruptura. El líder del PSC va presentar ahir un discurs “serè” i “solemne”, en què va justificar el veto a Rajoy per no carregar de raons l’independentisme i impedir que més catalans arribin a la conclusió que el federalisme “no és viable”. En roda de premsa, Javier Fernández va evitar tensar la corda amb el PSC -com sí que ha fet en les últimes dues setmanes en diferents entrevistes- i va convidar-los “amablement” a sotmetre’s a la disciplina de vot.

“No hi ha risc de ruptura”, va avançar Iceta tot just arribar al comitè federal. Dimarts passat Iceta i Fernández es van reunir a Ferraz per anar preparant-se de cara a una detonació controlada en la investidura de Rajoy. La gestora socialista ja dóna per fet el no del PSC, tot i apel·lar una vegada i una altra a la necessitat que tota la bancada socialista “assumeixi el mandat imperatiu” del comitè federal. La clau és saber si consumarà l’amenaça del divorci. El nou PSOE creu que, amb tot el que està passant, la millor recepta és deixar córrer el temps i abordar la relació més endavant. La víctima política més directa de la rebel·lió podria ser Meritxell Batet, que s’enfronta a l’expulsió de la direcció del grup parlamentari si trenca la disciplina de vot. La resposta immediata per a la resta podria ser una multa de 600 euros, com la que van pagar els diputats catalans el 2013 per defensar el dret a decidir al Congrés.

Apel·lació al vot en consciència

El grup parlamentari socialista es reunirà previsiblement dimecres al Congrés. Fernández ja va deixar clar que els traslladarà el mandat d’abstenir-se en bloc. Però entre els díscols no hi ha només el PSC. L’aragonesa Susana Sumelzo i la independent Margarita Robles ja han avançat el seu no, mentre que Pedro Sánchez sospesa no presentar-se a la votació. Ahir tant l’exministre Josep Borrell com el líder d’Esquerra Socialista, José Antonio Pérez Tapias, van defensar la llibertat de vot. L’article 33 del reglament del grup socialista estableix que “excepcionalment es podrà acordar la llibertat de vot per raons de consciència”.

stats