Política 18/02/2019

El PSC rebutja un pacte amb Cs després del 28-A: "Amb partits que es fotografien amb Vox no hi tenim res a fer"

Illa confia en una majoria socialista "sòlida" a les generals per combatre "la dreta de tres caps"

Marc Toro
2 min
El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, en roda de premsa aquest dilluns

BarcelonaEl PSC rebutja un eventual pacte del PSOE i Cs –també amb el PP– després de les eleccions generals del 28 d'abril. Així ho ha manifestat aquest dilluns el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, que ha assegurat que els socialistes no tenen "res a fer" amb "partits que es fotografien amb Vox". "I no només no hi tenim res a fer, sinó que el nostre objectiu és combatre aquesta dreta de tres caps", ha afegit en roda de premsa després de la reunió setmanal de la direcció.

La més que probable cap de llista del PSC a les eleccions, l'actual ministra Meritxell Batet, ja va allunyar diumenge la possibilitat d'un possible acord amb la formació taronja quan va qualificar de "bastant irreconciliables" les posicions entre el PSOE i Cs. "És una de les forces polítiques més estèrils, no fan cap proposta. Són molt bons comentaris, però això no aporta res a la política", va dir en declaracions a RAC1 en referència als d'Albert Rivera.

Conscient que Pedro Sánchez està en la línia d'allunyar-se de Cs, Illa ha volgut deixar clar que els socialistes confien tenir una "majoria sòlida" al Congrés que no requereixi haver de plantejar-se pactes incòmodes amb determinades formacions. Agafant-se a les darreres enquestes electorals i a les que demostren que una majoria d'espanyols i catalans estan a favor de la via del diàleg, ha augurat una victòria del PSOE tant en el conjunt de l'Estat com a Catalunya en particular. Segons el seu parer, aquests comicis decidiran entre "una Espanya de progrés o bé una Espanya regressiva [...] que torna molts anys enrere".

A la reunió de l'executiva d'aquest dilluns ja s'han posat en marxa els mecanismes "orgànics i electorals" de cara al 28-A, que inclouen l'elecció dels caps de llista del PSC per Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona en un consell nacional el cap de setmana dels dies 2-3 de març. A causa del caràcter anticipat dels comicis, el partit escollirà els candidats a les quatre demarcacions catalanes mitjançant una votació secreta al màxim òrgan entre congressos i després d'una procés de recollida d'avals.

Tant Illa com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, evidencien que la seva preferència és que la candidata per Barcelona torni a ser Batet, plenament disposada a repetir. "Estem molt satisfets amb la feina feta per la ministra Batet", ha afirmat el secretari d'organització. Illa serà l'encarregat de dirigir la campanya de les generals, com també ja s'encarregava de la de les municipals i europees. "Serà una direcció única i unificada", ha dit.

stats