NOU FINANÇAMENT
Política 07/09/2012

El PSC rebutja una comissió paral·lela pel pacte fiscal amb CiU

El PSC no vol mitges tintes: o és a la comissió de seguiment del pacte fiscal amb CiU, ICV o ERC o no hi és. Pere Navarro va rebutjar ahir el diàleg bilateral en aquest àmbit ofert pels nacionalistes.

F.c.
2 min
Artur Mas va presidir l'última cimera pel pacte fiscal al juliol amb tots els grups. Avui només ho farà amb els que hi han donat suport de manera íntegra.

BARCELONA. O tot o res. El PSC no vol ser només a mitges a la comissió de seguiment del pacte fiscal, tal com CiU ha ofert al PSC i al PP. Dimarts Oriol Pujol, president del grup nacionalista al Parlament, va oferir-los formalitzar un diàleg bilateral per fer el seguiment del procés de negociació que Artur Mas espera obrir el 20 de setembre amb Mariano Rajoy. Els nacionalistes es van empescar aquesta fórmula bilateral per no renunciar a sumar suports a un nou finançament en la línia del concert i, alhora, no violentar l'acord del Parlament del 25 de juliol sobre el model. El text votat deixa clar que només els partits que hagin donat suport en la seva totalitat al pacte fiscal (CiU, ICV-EUiA i ERC) seran a la comissió de seguiment, que es constitueix avui al matí a Palau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va contestar ahir per carta a Pujol i va evidenciar que el to més dur d'oposició que vol imprimir al seu grup també val per al pacte fiscal.

La missiva del líder socialista recorda que el seu grup parlamentari va donar suport a la majoria del text i que té una "àmplia coincidència sobre la necessitat que Catalunya tingui un nou model". Per això exigeix ser a la comissió de seguiment plenament i considera un "greu error polític" que se'ls deixi fora. Navarro diu no al que considera un "succedani de col·laboració" i acusa CiU de tenir una "falta de voluntat real" de comptar amb els socialistes en els grans "temes de país". De fet, Navarro ja ha criticat en diverses ocasions l'incompliment dels acords d'investidura.

Sopresa a CiU

El gest socialista va ser interpretat com un error pels convergents, que afirmaven que en cap cas atendran la petició de Navarro d'incloure el PSC a la comissió. Segons la federació, el principal partit de l'oposició perdia l'ocasió de tenir un "paper central" en el seguiment de la negociació que Mas confia obrir. I, a més, el cop de porta de Navarro deixa tot el camp per córrer a ERC i ICV-EUiA. Els dos grups minoritaris temien que la interlocució paral·lela i extraoficial acabés tenint més pes polític que l'oficial que avui comença i no servís per altra cosa que per rebaixar els objectius de l'acord, que van en la línia del concert.

En la seva carta a Pujol el primer secretari dels socialistes catalans afirma que estaran "amatents a les negociacions i eventuals acords que es puguin produir sobre aquest tema" i que es reserven les accions parlamentàries "de control" que creguin oportunes. Finalment, fa vots per l'èxit de la negociació i ho aprofita per reivindicar la proposta "federal" del PSC amb l'argument que era la que més possibilitats d'èxit tenia a Madrid.

El PP encara no ha contestat a Pujol, però també reclama protagonisme, encara que la seva posició està molt més allunyada del consens que la del PSC. Alícia Sánchez-Camacho intentarà tenir protagonisme per la part de l'Estat. Pretenia fer, d'acord amb el ministeri d'Hisenda, un grup de seguiment del qual no se sap res.

stats